REVIEWPhilips

Philips Harmony DCD8000


Marc Brekelmans | 28 november 2011 | Philips

Mei 2010: op de redactie van HiFi.nl wordt een doos afgeleverd met daarin het nieuwe Mci900 SoundSphere systeem van Philips. Een systeem dat tijdens de officiële introductie in Barcelona eerder dat jaar een zeer behoorlijke indruk op mij had gemaakt.

Ontdaan van breinvertroebelende zaken als zonneschijn, heerlijk Spaans eten en koele glazen witte wijn, wist het kleine Philips setje ook op de redactie van HiFi.nl te overtuigen. Als er ruim een jaar later weer een Philips mini-setje arriveert weet de huidige hoofdredacteur meteen wie hij moet benaderen voor een recensie.

Ik heb de foto’s van de Mci900 nog eens terug gekeken: een glimmende afwerking en bijna alleen maar afgeronde hoeken gaven het kleine Philips setje een ietwat vreemd uiterlijk. Zeker als de luidsprekers, waarbij de tweeters als ogen-op-stokjes boven de horizontaal geplaatste woofer zweefden, de Mci900-apparaten flankeerden.


De hier besproken Philips Harmony DCD8000 set oogt een stuk strenger en zakelijker. De luidsprekers zijn redelijk conventioneel, en vertonen een oppervlakkige overeenkomst met de nieuwe PM1 luidsprekers van Bowers & Wilkins. De gele Kevlar-achtige midrange/woofer met een diameter van 13 centimeter, een half-vrijstaande 2,5 centimeter tweeter in een heftig verchroomde behuizing en een grote baspoort aan de voorzijde lijken de Harmony luidsprekers rechtstreeks uit het Bowers & Wilkins magazijn te komen. Maar in tegenstelling tot zijn high-endige dubbelganger is de afwerking van de Philips luidsprekers hooguit ‘netjes’ te noemen. Het kastje is omtrokken met een van een lichte structuur voorziene zwarte krimpfolie, waaruit de bevestigingspinnetjes voor de frontjes steken. Deze pinnetjes doen me onmiddellijk denken aan de plankdragers die je in Ikea kasten tegenkomt. Erg fraai kan ik het niet noemen, maar functioneel is het wel. De nominale impedantie van de Harmony luidsprekers is volgens opgaaf 6 ohm en het rendement ligt op 86dB (1W/1m).

De luidsprekers kunnen uitsluitend single-wired aangesloten worden op de van een kunststof isolatie voorziene terminals. Zowel blanke draad als banaanstekkers en spades kunnen gebruikt worden, en bij het aandraaien van de klemmen blijkt dat de grip op de terminals zelfs uitstekend is. Daar verdienen ze in Eindhoven een paar extra punten mee.


Om die meteen weer te verliezen met de gebruikte luidsprekerklemmen op de versterker. Die zien er weliswaar minstens even indrukwekkend uit, maar zijn zeer lastig te gebruiken met de bij de Harmony-set geleverde blanke draad. Voor banaanstekkers zijn ze overigens uitstekend geschikt, maar wie gaat die in combinatie met een set in deze prijsklasse gebruiken? Het is wel zaak goed op te letten bij het aansluiten van de meegeleverde luidsprekerkabels. Deze zijn namelijk niet van een duidelijk zichtbare codering voorzien, zodat het onbedoeld verwisselen van de plus en de min - met alle fase-problemen van dien - op de loer ligt. Bij nadere inspectie blijkt dat de ene ader een net iets donkerdere, naar het rood neigende, kleur heeft, terwijl de andere helder zilver is.

De klasse-D versterker zelf levert volgens Philips een vermogen van 2 x 80 Watt (RMS), al lijkt me dat redelijk optimistisch. Verdere meetgegevens ontbreken, dus neem ik het voor kennisgeving aan.

Het meest in het oog springende detail van de Harmony is de iPod dock (made for iPod) aan de bovenzijde van het apparaat. Deze accepteert namelijk niet alleen alle modellen iPod, ook de iPad moet er een plekje kunnen krijgen. Naast het afspelen van deze iDevices kan de Harmony DCD8000 muziek weergeven via de bijgeleverde dvd-speler, de ingebouwde FM-tuner of vanaf een op het front aangesloten USB-device. Ook foto’s en films die op DVD - inclusief DivX ultra - of USB-opslagapparaten staan kunnen zonder veel omhaal naar een televisie getransporteerd worden. Voor deze beeldoverdracht heeft de DCD8000 een HDMI en een composiet-video uitgang. De op de achterzijde gepositioneerde coaxiale digitale uitgang kan gebruikt worden om de dvd-speler met een AV-receiver te verbinden. Op de achterzijde vinden we ook nog een 3,5mm aansluiting voor een MP3-speler of ander draagbaar apparaat.


Bijzonder is de ingang met het label ‘DEMO’, die alleen gebruikt kan worden in combinatie met een speciaal apparaatje dat in het bezit is van Philips dealers. Blijkbaar kan een winkelier met dit kastje alle mogelijkheden van de Harmony DCD8000 demonstreren. Niet gebruiken dus.

MERK

EDITORS' CHOICE