REVIEW

John Rutter – Gloria, Magnificat, Te Deum

Jan Luijsterburg | 11 augustus 2011

Religieuze koormuziek van een hedendaags componist. Die zin zal niet bij iedereen een reactie opleveren van ‘Ha, leuk!’ Terwijl John Rutter buitengewoon juist enorm aansprekende, ‘lekkere’ muziek componeert. Hij is dan ook zeer populair bij koren. Deze drie grote werken met orkestbegeleiding zijn een feest om naar te luisteren, ook voor mensen die geen specifieke voorkeur hebben voor vocale muziek. 

Het oudste stuk, Gloria (1974) is het bekendste, het zevendelige Magnificat (1990), hier in de versie voor kleinere bezetting, het langst. Rutter combineert elementen uit tal van stijlen, van Gregoriaans tot jazz, met een resultaat dat niet zelden bijna klinkt als een popsong. Soms, zoals in het deel getiteld Of a Rose, a lovely Rose, waan je je in een Disneyfilm of in een suikerzoete musical. Verraderlijk complexe ritmische patronen staan de toegankelijkheid nooit in de weg. De sfeer is voortdurend blij, bijna uitgelaten. 

Succes gegarandeerd, zeker als er met enthousiasme en inzet gemusiceerd wordt. Dat is in aanstekelijke mate het geval in deze uitvoeringen door de koren van de historische kathedraal en abdij van St Alban, net boven Londen. Het gaat dan om het uit jongens en mannen bestaande St Albans Chathedral Choir en het St Alban Abbey Girls Choir. 

Zij worden begeleid door het kamerorkest dat normaal een koor begeleidt dat luistert naar de grappige naam DeChorum. In Gloria en Te Deum mogen de koperblazers en slagwerk aan de bak, in het Magnificat een meer conventionele kamerorkest bezetting, met vooral strijkers en hout. Verder doet de vaste organist van St Albans Cathedral mee, Tom Winpenny. Het vibrato van sopraan Elizabeth Cragg, die soleert in het Magnificat, had van mij een tikje minder gemogen, maar als geheel zet het collectief onder leiding van Andrew Lucas een reeks sprankelende uitvoeringen neer die ook nog eens fraai vastgelegd zijn. 

De vormgeving van de CD verpakking mag Spartaans aandoen, maar het begeleidend boekje bevat alles wat je zou hopen te vinden: een toelichting door de componist, foto’s en introducties van de uitvoerenden en de gezongen teksten. Allemaal tegen de gebruikelijke koopjesprijs, het handelsmerk dat Naxos combineert met kwaliteit en een niet zelden avontuurlijke repertoirekeuze.

Aanvullende informatie:
Speelduur: 64:40
John Rutter: Gloria (1974), Magnificat (1990), Te Deum (1988)
The Choirs of St Albans Cathedral
Ensemble DeChorum
Tom Winpenn, orgel
Andrew Lucas, dirigent
Elizabeth Cragg, sopraan
Label: Naxos
Distributie: Codaex


EDITORS' CHOICE