Het kon niet uitblijven. Nadat de grote commerciële merken de weg hebben vrijgemaakt voor het ‘nieuwe kijken’ in 3D is het nu de beurt aan de meer gerenommeerde hifi fabrikanten om wat te doen met de stijging in de verkoop van spelers die deze techniek ondersteunen. Als één van de eerste ‘luxere’ merknamen heeft Marantz eerder dit jaar twee Blu-ray multispelers op de markt gebracht die niet alleen 3D kunnen bieden maar ook een multifunctionele afspeelbron vormen voor de video- en audiofanaat. Maakt Marantz de belofte voor een goede audio-weergave ook waar in een lager prijssegment?
De twee nieuwe spelers die het Japanse merk heeft geïntroduceerd bieden naast de mogelijkheid om Blu-ray, dvd of cd af te kunnen spelen ook nog extra’s waarmee de fabrikant mikt op de veeleisende gebruiker. Dit artikel behelst de UD7006, die met een prijskaart van nog geen duizend euro in het hogere middensegment van de Blu-ray spelermarkt is geplaatst.
De goedkopere UD5005 (adviesprijs 599 euro) is wat minder luxe van opbouw maar ondersteunt wel 3D content van de nieuwe blauwe schijven. Wat de lagere prijs van de UD5005 mogelijk maakt is het ontbreken van een 7.1 analoge HD output, een minder zwaar chassis en het gebruik van goedkopere chipsets.
Veelzijdig
Het door D&M aan mij geleverde testapparaat zit netjes verpakt met bijgevoegd een standaard stroomkabel, afstandsbediening en gebruiksaanwijzing. Een simpele digitale coaxiale digitale kabel voor de doorvoer van audiosignalen naar een receiver en een composiet videokabel zitten ook in de verpakking, maar een HDMI-kabel moet de koper er nog los bijkopen. Het dikke meertalige boekwerk dat de gebruiksaanwijzing vormt is vrij helder als het gaat om uitleg en de setup die volgt na het uitpakken wordt hierdoor zelfs voor de digibeet nog gemakkelijk gemaakt. De afstandsbediening die de speler moet bedienen is ook overzichtelijk maar vergt toch enige studie om aan te wennen.
De speler die de importeur mij heeft geleverd is zwart maar de UD7006 is ook in goud-zilver verkrijgbaar voor dezelfde prijs. Met net iets minder dan vijf kilogram gewicht is het toestel niet erg zwaar en kan gemakkelijk worden geplaatst. Intern is de Marantz voorzien van een vrij stille speler die veel formaten kan uitlezen. Naast BD video en –audio ondersteunt de UD7006 natuurlijk ook dvd en cd, maar sacd, DivX-, MP3- en WMA-schijven slikt het apparaat ook. Video CD wordt niet ondersteund. De aanwezige netwerkaansluiting is niet alleen voor BD-live toepassingen inzetbaar, maar ook netwerkondersteuning voor (HD) videosignalen, foto’s of audiosignalen zoals MP3 of het betere AAC. Flac wordt helaas niet ondersteund, ik denk dat dit een bewuste keuze is geweest van Marantz om de verkoop van hun eigen netwerkspeler NA7004 niet te ondermijnen. De speler dus heeft in ieder geval de nieuwste DLNA 1.5 certificering. Nieuwe formaten van (streaming-) video als DivX Plus en DivX Plus HD alsmede H.264 bestanden kunnen dus ook aan de eigenschappen van deze Marantz multispeler worden toevertrouwd. Ook via de usb 2.0 aansluiting aan de voorzijde, dus.
Het videocirquit van de UD7006 is ook niet mis. Voor upscaling naar 1080 beeldlijnen gebruikt het apparaat een Anchor Bay ABT2015 chipset, die met de 10-bits Precision Video Scaling Engine beeldmateriaal horizontale en verticale beeldlijnen apart kan schalen. Dit zorgt voor een zeer goede beeldweergave met een hoogwaardige ruisonderdrukking. De HDMI 1.4a gecertificeerde uitgang kan ook worden gebruikt voor audiosignalen, zelfs van sacd. De ondersteunde formaten zijn Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS-HD en natuurlijk 3D.
De UD7006 kent een laag stroomverbruik van 39 Watt, in stand-by 0,5 respectievelijk 0,3 Watt doormiddel van een eco-stand. Het opgegeven dynamische bereik ligt op 110 dB (bij BD-weergave) met een totale harmonische vervorming van 0,0008% (1kHz) en een zeer nette signaal/ ruisafstand van 125 dB. Het opgegeven frequentiebereik van de 32-bits analoge uitgang loopt tot 88 kHz voor BD of dvd en tot 40 kHz voor cd en sacd. De 32-bit chipset ‘downmixt’ het audiosignaal naar 44,1 kHz over de digitale uitgang en de in totaal vijf stereo DAC’s op het audioboard sturen de 7.1 analoge én de extra tweekanaals analoge outputs aan.
Voor video kan ook gebruik gemaakt worden van een componentkabel, hoewel dit in de praktijk eigenlijk niet zal gebeuren wegens de beperkte mogelijkheden als het gaat om video-uitvoer.