REVIEWNaim Audio

Naim NDX en UnitiServe

Marc Brekelmans | 27 juni 2011 | Naim Audio

Sinds de introductie van de NAIM HDX zet de eigenwijze fabrikant uit Salisbury groot in op streaming audio. Ieder jaar worden er nieuwe apparaten geïntroduceerd met netwerk functionaliteit. Het nieuwste streaming device van NAIM gaat door het leven onder de naam NDX en is kort door de bocht een streamer met ingebouwde DA-converter.

NAIM verdeelt het netwerk audio gamma in drie basiscategorieën: netwerkspelers met ingebouwde harde schijf (HDX, UnitiServe), pure netwerkspelers met DAC (NDX) en All-in-One netwerkspelers met ingebouwde DAC en versterking (NaimUniti, UnitiQute). De hier besproken NAIM NDX werd ter vergelijk en aanvulling geleverd met een NAIM UnitiServe en een losse NAIM XPS voeding.

De Naim NDX 
De NDX is een full-size (43 cm) streamer met ingebouwde DAC waarop ook andere bronnen (cd-speler, televisie, decoder, etc.) aan te sluiten zijn. Muziek komt bij de NDX niet vanaf een ingebouwde harde schijf, maar wordt vanaf in het thuisnetwerk aanwezige bronnen geplukt (PC, Mac, NAS of iRadio). Dit maakt de NDX de ideale oplossing voor muziekliefhebbers die hun cd-collectie al geript hebben en nieuwe muziek voornamelijk downloaden. Een Naim NDX kan als bron-apparaat in iedere installatie opgenomen worden. Via UPnP (Universal Plug and Play) zal de NDX op zoek gaan naar audio-bestanden in gedeelde mappen op het aanwezige netwerk. Naim adviseert een bedraad netwerk te gebruiken, maar wifi is natuurlijk ook mogelijk.


WiFi-board

De NDX kan overweg met nagenoeg alle populaire bestandsformaten: WAV, FLAC, AIFF, AAC, WMA, Ogg Vorbis en MP3 worden ondersteund. Via UPnP kunnen bestanden in FLAC en WAV met een resolutie tot 24bit/96kHz afgespeeld worden. Via de digitale inputs kan de NDX zelfs bestanden tot 24bit/192kHz verwerken. Voldoende voor zelfs de meest verwende audiofiel derhalve.

De digitaal-naar-analoog omzetter in de NDX is gebaseerd op de technologie die ook gebruikt wordt in de onvolprezen Naim DAC, maar het opwaarderen met de Naim DAC zal zeker nog winst geven in de weergave. De NDX biedt naast het streamen via UPnP ook nog drie s/pdif digitale ingangen en een USB-ingang.

Naast het streamen van je eigen collectie digitale muziek kun je met de NDX ook gebruik maken van andere muziekbronnen. De leukste - en één waar Naim veel energie in heeft gestoken - is Naim’s visie op Internet Radio. iRadio, zoals Naim de dienst noemt, laat je eenvoudig door een veelvoud aan radiostations zoeken door een overzichtelijke indeling te maken op bijvoorbeeld genre en artiest. Nog leuker wordt het als je Naim’s Choice gebruikt: een selectie gemaakt door Naim én Naim gebruikers van de beste internet radiostations. Exclusief voor Naim gebruikers heeft Radio Paradise - toevallig al geruime tijd mijn favoriete internetstation - een 320kbps AAC stream beschikbaar gesteld.

De Naim UnitiServe
De UnitiServe is een half-size (22cm) streamer, maar heeft geen ingebouwde DAC. De UnitiServe moet dus - vanuit een Naim perspectief - idealiter aangesloten worden op een Naim DAC of een SuperNait. Wel beschikt de UnitiServe over een cd-loopwerk en een ingebouwde harde schijf van 1TB. De UnitiServe kan zelf rippen naar de ingebouwde harde schijf óf naar een NAS in het netwerk. Dat doet hij uitsluitend in WAV, waarbij - en dat is uniek - een enorme hoeveelheid metadata aan de bestanden wordt toegevoegd. Naim heeft daarvoor een abonnement bij All Music Guide (AMG). De harde schijf van de UnitiServe is via de overige computers in het netwerk te benaderen, maar je kunt uitsluitend muziek van de interne harde schijf afhalen, je kunt er geen muziek vanaf een andere locatie op zetten.

De UnitiServe dient meteen als UPnP server en kan dus muziek naar meerdere streaming devices sturen, zelfs draadloos naar de NaimUniti of UnitiQute all-in-1 apparaten. Afspelen vanaf de interne harde schijf kan zoals gezegd uitsluitend in het WAV-formaat, maar, net zoals bij de NDX, de UnitiServe kan ook alle populaire bestandsformaten vanaf alle harde schijven in het netwerk afspelen.

MERK

EDITORS' CHOICE