REVIEWNeat

Neat Acoustics Motive SE2

Onlangs werd een van mijn favoriete compact-floorstanders herzien; de Motive 2 van het aimabele Engelse Neat Acoustics. Overigens blijft de standaard uitvoering voorlopig leverbaar naast de doorontwikkelde versie. Met een totaal andere hoogfrequent-unit en een in verschillende compartimenten verdeelde klankkast had het nieuws van een nieuwe kleine Motive vloerstaander direct mijn onverdeelde aandacht. De standaard Motive 2 zorgde reeds voor groot luisterplezier, net als de Petite SX mini monitoren die met een aanstekelijke levendigheid en souplesse te werk gingen. Voor wie niet of minder goed bekend is met Neat, volgt eerst een beknopt stuk geschiedenis.

Het Britse bedrijf Neat Acoustics Ltd. werd in 1989 opgericht door Bob Surgeoner die reeds decennia (sinds eind jaren `60) zowel gitaar als Double Bass speelt. Het ontwerpteam werd in 2006 versterkt door Paul Ryder, een ervaren opnametechnicus, gitarist en songwriter. Muziek, zowel in opgenomen als live gespeelde vorm staat hoog in het vaandel bij deze heren. Neat Acoustics is gevestigd in de historische kasteel-stad Barnard-Castle wat in de prachtige Teesdale regio ligt. Alle Neat weergevers worden daar eigenhandig ontworpen en gebouwd. Men gebruikt bij Neat sinds jaar en dag Naim electronica voor de ontwikkeling en demonstratie van hun producten. De meest roemruchte Neat klassieker is de Petite mini-monitor die met zijn LS 3/5a-achtige vormgeving en dynamische weergave Neat als luidsprekerspecialist op de audiofiele kaart zette.

De concurrentie van andere puur Britse luidsprekerfabrikanten was toen groter dan nu, wat betekent dat Neat des te hoger moest scoren om een plaats tussen de oudere en soms zelfs legendarische collega`s te verwerven. Het feit dat Neat meer geliefd is dan ooit, spreekt boekdelen. Neat heeft momenteel vier productlijnen, te weten: Motive, Momentum, Classic (waar de Petite nog altijd deel van uitmaakt) en de Ultimatum Series. De Motive lijn is de meest betaalbare productlijn met een Centre Channel weergever, een compacte standstaander en drie slanke vloerstaanders waarvan de Motive 2 en Motive SE2 de meest compacte zijn.

Motive SE2

De Motive SE2 is in feite een verder doorontwikkelde uitvoering van de eerder door ondergetekende besproken Motive 2. De klankkast is een 2-weg basreflex ontwerp met een `flared` baspoort aan de onderzijde van de klankkast. Het zijn slanke zuilen die licht achterover leunen op hun voetplaten, die aan de randen van verschillende ingefreesde facetten zijn voorzien. De Motive SE2 is rondom gefineerd en er zijn in de baffle kleine, bescheiden noppen aangebracht voor de bevestiging van de meegeleverde frontjes. Ten opzichte van de Motive 2 is de SE2 op meerdere punten verfijns maarhet meest in het oog springende gedeelte van de makeover is de nieuwe hoogfrequent-unit. Die van de Motive 2 komt uit de stal van Focal en heeft een geïnverteerde titanium dome met een vlakke schuimrubber surround. De SE2 s echter van een EMIT planar-magnetische unit voorzien, die to dusver enkel in de Neat Ultimatum modellen werd toegepast. Geheel volgens Neat traditie is de frontplaat van de hoogfrequent-unit bekleed met muisgrijs akoestisch schuim, voorzien van een gestilleerde N. Dat helpt bij het verkrijgen van een verbeterde off-axis hoogfrequent weergave en tegelijkertijd geeft het een idividualistisch tintje mee aan het uiterlijk. In het Engels zou ik zeggen: it looks... neat.

Neat heeft de EMIT unit goed bedeeld met een compliante (`lossy`) bevestiging die zorgt voor een mechanische ontkoppeling. Daarnaast heeft het een eigen afgesloten compartiment in de klankkast waardoor het tevens akoestisch ongestoord te werk kan gaan. De mid/laag unit die speciaal voor Neat wordt gemaakt heeft een conus van geperst en gecoat papier met een geïnverteerde stofkap. Deze unit is ondanks zijn bescheiden formaat met maar liefst 6 bouten bevestigd. De SE2 versie heeft een herziene afstemming van de laag/mid kolom en poort. Aan de achterzijde bevinden zich de ver uit elkaar geplaatste en vergulde bi-wire aansluitingen. De groot uitgevallen montageplaat is ook met 6 bouten bevestigd; deze ranke weergever is oerdegelijk geconstrueerd. Het wisselfilter is puristisch van opzet en opgebouwd uit hoogwaardige componenten. Het frequentiebereik gaat van 35 Hertz tot 40 kiloHertz; dankzij de EMIT unit loopt het hoog 10 kiloHertz verder door dan de standaard Motive 2. De gevoeligheid is onveranderd en resulteert nog altijd in een geluidsdruk van 85 dB bij 1 watt aansturing. De nominale impedantie van de SE2 ligt met 6 Ohm iets lager dan de 8 Ohm van de Motive 2 terwijl de elegante maten van 76,5 bij 16 bij 20 (HXBXD) centimeter zijn gebleven. De sokkels hebben een bescheiden footprint van 22 breed bij 26 centimeter diep. De Motive SE2 weegt een kilo meer dan zijn familielid en is standaard leverbaar in zwart essen, esdoorn (maple), eiken, kersen, walnoot en rood walnoot (rosenut).


EDITORS' CHOICE