Op uitnodiging van Bose bezocht ik namens HiFi.nl het Nederlandse hoofdkantoor van deze firma in het pittoreske Noord-Hollandse dorpje Edam. De reden van deze uitnodiging was een uniek home-cinema systeem dat de fabrikant uit Massachusetts eind vorig jaar onder de naam VideoWave introduceerde. En ondanks dat ik bekend was met het fenomeen Bose Reveal werd ik toch even compleet op het verkeerde been gezet.
Bose vertegenwoordiger Clemens van de Ven verzorgt de hartelijke ontvangst op het hoofdkantoor. Hij vraagt vrijwel meteen of ik bekend ben met Bose en wat ik van hun systemen vind. Blijkbaar is de reputatie die Bose onder audiofielen geniet ook in Edam bekend. Want het afgeven op de producten van Amar Bose (1929) - die trouwens nog steeds het bedrijf leidt - is onder de liefhebbers van âechte hifiâ populair. Het bedrijf wordt afgerekend op de populariteit van - met name - de melkpakjes. En ja, op deze melkpakjes kun je op het audiofiele vlak best wel wat aanmerken. Maar daarbij ga je dan wel compleet voorbij aan het doel van dergelijke systemen.Â
Klein en onopvallend maar met een groots geluid, dat is waar Bose haar klankmatige pijlen op richt. Met als doel de kwaliteitsbewuste consument met een serieuze muziekinteresse te raken. En daar slagen ze zeker in. Kijk maar naar de GfK-cijfers. Maar het doel van mijn trip is niet het luisteren naar een Acoustimass of 3-2-1 systeem, ik kom luisteren naar een audio/video systeem met de naam VideoWave.
Met een brede grijns op zijn gezicht vraagt Clemens me plaats te nemen voor een Bose-wand. Een wand zoals die ook bij Bose dealers te vinden is. Op de wand zie ik een scherm, een drietal luidsprekers en een subwoofer. Allen afgedekt met een zwart doek. Als het doek van het scherm verwijderd wordt, krijg ik een 46â Full HD LCD-scherm te zien. Afgewerkt met een matzwarte rand en voorzien van een Bose label. HĂ©, maakt Bose nu ook al televisies? âDat leg ik je zometeen wel uitâ, zegt Clemens als hij mijn vragende blik ziet.Â
Een demo-filmpje laat een indrukwekkend geluidsbeeld horen vanuit het aanwezige surroundsysteem. En dan haalt Clemens de linker- en rechterluidspreker weg. Tenminste, het houdertje waardoor de aanwezigheid van een luidspreker werd gesuggereerd. Onder het doekje is namelijk niets te vinden. Ook de âluidsprekerâ onder de televisie verdwijnt. Hans Kazan is er niks bij. Verrassend, maar eigenlijk was ik hier wel op voorbereid. De Bose Reveal was me immers bekend. Als Clemens naar het doekje over de subwoofer grijpt, verwacht ik daar wĂ©l een fysiek exemplaar aan te treffen. Het geluid bij de demonstratie laat immers verrassend levensecht klinkende explosies en overvliegende vliegtuigen horen. De sub moet (!) dus wel echt zijn⊠maar niet dus. Ook onder de laatste doek blijkt zich alleen maar lucht te bevinden. Nu ben ik toch echt even uit het veld geslagen. Langzaam doe ik mijn mond weer dicht. Verdorie... ik ben gefopt!