REVIEWBose

Kijken en luisteren


Marc Brekelmans | 20 mei 2011 | Bose

Bose richt zich met de VideoWave niet op audiofielen of videofielen, dus moeten we het systeem ook niet met die ogen bekijken. Nee, de VideoWave is de oplossing voor mensen die een groot beeldscherm willen met een indrukwekkend filmisch geluid, maar die niet bereid zijn om daarvoor een veelvoud aan luidsprekers - en de bijbehorende kabels - en een subwoofer in huis te plaatsen. Slechts het VideoWave scherm en de bijbehorende console - met de daarop aangesloten bronnen - zijn nodig voor een avondje huisbioscoop. Of voor een huisconcert, want ook met muziek weet de VideoWave wel raad.

Nu ben ik zelf in de eerste plaats een muziekliefhebber. Mijn iPhone krijgt dus als eerste een plekje in het Bose dock. Uriah Heep speelt een live-uitvoering van Gypsy (Uriah Heep Live), een heerlijk ‘meeblèr-nummer’ vol scheurende gitaren, strakke drums en een Hammond orgel - er moet meer Hammond gespeeld worden! De rauwe energie wordt heerlijk aangezet door het relatief felle hoog. Aan de onderkant van het geluidsspectrum doet de ingebouwde sub uitstekend zijn werk en geeft de weergave ‘ballen’. Het mag gezegd worden: dit klinkt verrassend lekker.Als ik Norwegian Mood van Kari Bremnes selecteer, blijkt hoe fraai de laagweergave van deze televisie is. Het laag klinkt onvervormd en diep, en ook van kasttrillingen is weinig te merken. Daardoor blijft de stem van Kari centraal in het geluidsbeeld staan en krijgt de aandacht die deze intieme stem verdient. Nergens wordt haar stem weggedrukt door een ongecontroleerd laag. En dat is een knappe prestatie.

De Naturträne van Nina Hagen klinken gepassioneerd en vol emotie, maar balancerend op het randje van scherp. In het hoog is de VideoWave naar mijn smaak soms iets te enthousiast. Maar dat is waarschijnlijk een compromis richting plat gecomprimeerde MP3’s - die de meeste VideoWave gebruikers op hun iPods hebben staan -  die wel wat extra peper en zout kunnen gebruiken. Ook bij films is een enthousiast hoog eerder een pré. 

De weergave van de animatiefilm Ice Age 3 is ronduit indrukwekkend via de VideoWave: het beeld is strak en gedetailleerd, het geluid vol en dynamisch. De actie vliegt je om de oren. Nergens krijg je de indruk naar een tv te luisteren.

Conclusie
Ja, voor hetzelfde geld kun je waarschijnlijk een even goed of misschien wel beter surround systeem kopen. En voor muziekweergave kun je dat met zekerheid stellen. Maar wie dat beweert mist het punt. Bose heeft niet de intentie het beste surround systeem voor het geld op de markt te brengen. Het VideoWave systeem gaat over design, gebruiksgemak, geen luidsprekers en kabels door het huis hebben slingeren. En het gaat ook over een zeer bevredigende beeld- en geluidskwaliteit. Ik kan deze recensie maar beter niet aan mijn vrouw laten lezen, want voor je het weet kan de hele hifi-set ingepakt worden om plaats te maken voor een VideoWave systeem… en ik zou er nog mee kunnen leven ook.

Aanvullende info:
Het Bose VideoWaveTM entertainment-systeem heeft een afneembare voet en kan worden gemonteerd met VESA-muurbeugels van derden (los verkrijgbaar). De Bose- adviesprijs voor het VideoWaveTM entertainment-systeem is € 4.999 inclusief btw. Voor deze prijs wordt het VideoWaveTM-systeem aan huis bezorgd en geïnstalleerd, worden andere entertainmentbronnen aangesloten op het systeem en wordt het ADAPTiQ®-audiocalibratiesysteem uitgevoerd om het systeem optimaal af te stemmen op de ruimte van de consument. 

Meer informatie is beschikbaar op www.bose.nl

EDITORS' CHOICE