REVIEWKharma

Kharma Elegance dB7, de Nieuwe Norm?

Max Delissen | 27 juli 2011 | Kharma

Afgelopen maart publiceerden we deze recensie van de bijzondere luidsprekers uit de Kharma Elegance serie. Omdat HiFi.nl onlangs te gast was bij het bedrijf van Charles van Oosterum in Breda, en daar behalve een uitgebreide rondleiding ontving ook eens uitgebreid naar de nieuwe Kharma Elegance dB9 kon luisteren, besloten we de recensie van de dB7 ook nog eens onder de aandacht te brengen. 

Daarnaast vind je hier een mooie fotoserie van de dB9. En de recensie vind je inmiddels hier

Een aantal weken geleden had ik een bijzondere ervaring bij het beluisteren van de inmiddels niet meer verkrijgbare Kharma Ceramique CRM-3.2E. Die review zou een opmaat moeten vormen voor de recensie die je nu onder ogen hebt, maar gedurende die luistersessie bekroop me een soort angstige weemoed. Want een luidspreker die je zo in je ziel weet te raken, die vervang je toch niet door iets nieuws? Ik kon niet anders dan er een van superlatieven uitpuilend jubelverhaal over schrijven. Met als gevolg dat ik nu een beetje ‘lost for words’ ben. De nieuwe Kharma Elegance dB7 is namelijk op bijna alle vlakken superieur aan zijn voorganger. Hoe ga ik dat nu weer onder woorden brengen?

Eerst maar eens wat technische bijzonderheden van de Elegance dB7 vermelden lijkt me, want er is wel het een en ander te vertellen over deze jongste telg van de Kharma familie. De vorm van de behuizing is zo’n beetje het enige dat niet is veranderd. De zijwanden van de onder een hoek geplaatste kast lopen aan de bovenkant enigszins trapeziumvormig toe om een zo goed mogelijke afstraling van het geluid te bewerkstelligen. Daar viel volgens ontwerper Charles van Oosterum zo weinig aan te verbeteren dat het geen zin had daar lang bij stil te staan. De verandering zit hem in dus vooral in het ‘innerlijke’ gebeuren van de luidsprekers. Met als absolute blikvanger de gloednieuwe Kharma Composite Driver (KCD) units.Nieuwe wegen bewandelen

Meer dan twee jaar geleden ontstond bij Kharma de wens om een volgende stap te zetten in de kwaliteit van de gebruikte units. Tot dan toe golden de keramische Accuton drivers van de Duitse fabrikant Thiel & Partner als het beste op de markt. Feitelijk is dat nog steeds zo, dus zat er niets anders op dan zelf achter de tekentafel plaats te nemen en alle in de loop der jaren vergaarde kennis in te zetten. De inspiratiebron was het gebruik van ultralichte materialen in de ruimtevaart en de Formule-1, en dus viel de keuze op een composietmateriaal van Carbon dat zowel superstijf als ultralicht is. 

Na een heleboel proeven en luistersessies met veelbelovende prototypes bleek de vorm van de conus van doorslaggevend belang te zijn. Bij de definitieve versie van de KCD heeft de conus een zodanige vorm dat alle ongewenste resonanties worden opgeheven, ongeacht de frequentie of het volume waarop wordt gedraaid. De conus beweegt zich als een perfecte zuiger op een neer, waardoor het afstraalgedrag voor elke frequentie ideaal is. Omdat de fabricage in eigen beheer plaatsvindt kan de unit individueel worden aangepast aan de luidspreker waarin hij wordt gebruikt. Een voordeel daarvan is vooral dat het filter erg eenvoudig gehouden kan worden. Dat alles resulteert in een ongekend schone weergave, als van een elektrostaat, gekoppeld aan het grote dynamische vermogen van een (de naam zegt het in dit geval al) dynamische luidspreker. De Kharma Elegance dB7 kan daardoor erg luid spelen zonder een spoor van vervorming, zoals ook tijdens de luistersessie zou blijken.

De tweeter die in de Elegance dB7 wordt gebruikt is van puur Beryllium. Een kostbare keuze, aangezien het een zeldzaam en uiterst giftig metaal is waar een ingewikkeld en verfijnd fabricageproces voor nodig is vooraleer er een tweeter-dome van kan worden gemaakt. Dat betaalt zich echter dubbel en dwars terug omdat de tweeter binnen het hoorbare frequentiespectrum (en ver daarboven) geen vervorming kent die de weergave van minuscule details kan vertroebelen.


Schoonheid zit niet alleen van binnen

Zoals gezegd is de vorm van de kast hetzelfde gebleven, maar de afwerking is volledig herzien. De Ceramique serie was al erg fraai, maar enigszins onopvallend. De toevoeging van een aantal luxueuze details zorgt ervoor dat de Elegance lijn zich moeiteloos thuis voelt in zowel moderne als klassieke interieurs. Rond de bodem van de kast loopt in de standaarduitvoering een dunne, verchroomde metalen strip, en op de zijpanelen is, ter hoogte van de knik, een elegant naamplaatje bevestigd.

De frontjes worden door onzichtbaar achter de hoogglans lak weggewerkte magneten op hun plaats gehouden. De ware audiofiel verwijdert die fronten tijdens luistersessies natuurlijk, en dan worden de bevestigings-schroeven van de luidsprekerunits door een eveneens magnetische sierring (standaard in zwart) aan het oog onttrokken. Die sierring draagt overigens ook weer bij aan een betere afstraling van het geluid; aan alles is werkelijk gedacht...Ook de voet is helemaal opnieuw ontworpen. Kharma noemt het hun Spike Disk Suspension System stand (SDSS-stand). In de praktijk is het een zwart gelakte, uit composietmateriaal vervaardigde kruisvormige trillingsdemper die de kast volledig isoleert van de ondergrond. Met in hoogte verstelbare aluminiumkleurige kegels wordt niet alleen de ontkoppeling geoptimaliseerd, maar kan de luidspreker ook perfect waterpas worden geplaatst.

Een laatste detail zijn de speciaal voor Kharma vervaardigde luidsprekerklemmen. Die doen een beetje denken aan de beroemde Cardas klem waarbij met één knop de verbinding met de (verplichte!) spades aan de luidsprekerkabel muurvast kan worden aangedraaid. Inderdaad, geen banaanpluggen of blanke draad, maar dat is een klein compromis ten opzichte van de voordelen van zo’n sterke klemverbinding.

Omdat de fabricage van de kasten geheel in eigen beheer gebeurt kan aan elke individuele lifestyle wens van klanten worden voldaan. Een andere kleur dan de standaard pianolak hoogglans zwart of aubergine? Geen probleem, Kharma biedt tegen een meerprijs twaalf aanvullende metallic lakken, en ook de metalen strips rond de bodem van de kast en de sierringen rond de luidsprekers kunnen in alle kleuren (bijvoorbeeld echt goud) worden uitgevoerd. Andere wensen? Het kan bij Kharma.

MERK

EDITORS' CHOICE