REVIEW

Stevie Ray Vaughan And Double Trouble – Texas Flood sacd

Eric de Boer | 25 januari 2011

Veel (jonge) bluesmuziek- en gitaarliefhebbers zouden er heel wat voor over hebben om deze man en zijn band een keertje live te mogen meemaken. Helaas, Stevie Ray Vaughan is al ruim twee decennia op de eeuwige jachtvelden woonachtig en muziekliefhebbers moeten het doen met de schaarse opnames die er bestaan. Mobile Fidelity Sound Lab heeft haar handen weten te leggen op de originele mastertapes en brengt het debuutalbum opnieuw uit.

Het is 1982 tijdens het Montreux Blues Festival waar niemand minder dan de toen zeer succesvolle David Bowie Vaughan en zijn band Double Trouble ontdekt. Dit resulteerde meteen in een samenwerkingsverband, Stevie mocht meewerken aan Let’s Dance van Bowie. Maar ook Jackson Browne zag brood in de bluesband met een eigen geluid en bood de Texaanse band aan om zijn eigen studio te gebruiken om daar een album op te nemen. Aldus geschiedde en de eerste officiële studioplaat van deze blueslegende was een feit.

Muziektechnisch gezien valt er over Texas Flood niets nieuws meer te melden. Het album is puur en eerlijk, met Stevies eigen stemgeluid en de markante sound van zijn Fender Stratocaster. Bekende hits zijn tracks als het bluesrocknummer Pride And Joy of Love Struck Baby. Maar een hommage aan zijn helden (Buddy Guy, Jimi Hendrix, Albert King en Larry Davis) komen niet zozeer terug in de covers op het album – Tell Me, Texas Flood en Mary Had A Little Lamb- maar des te meer in tracks als het instrumentale Lenny of Rude Mood. Nummers die nu nog een orgastische uitwerking kunnen hebben op de ware technische gitaarspeler en –liefhebber.

Mobile Fidelity Sound Lab brengt Texas Flood in een gelimiteerde versie opnieuw uit op sacd. In vergelijking met de Sony/ Epic versie die ik reeds van dit album in mijn bezit had kan ik kort en bondig zijn. De muziek op de heruitgave klinkt ronder, het laag is wat voller maar minder warrig en vooral Stevie Ray Vaughan zijn stem- en gitaargeluid springen meer uit de opname naar voren. Dat het origineel weliswaar wat wensen overlaat doet niets af aan deze heruitgave, ik denk dat er simpelweg niet meer uit te halen viel. Dus gaat de cowboyhoed op en wacht ik geduldig de volgende vier heruitgaven van deze artiest en zijn band op sacd af…

Aanvullende informatie:
Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 38:51 minuten
Website: www.srvofficial.com


EDITORS' CHOICE