REVIEWCanton

Canton Karat 770.2 DC: waar design en techniek samenkomen

Wie te maken heeft met een strak of modern interieur en toch wil genieten van de voordelen van een vloerstaande weergever en een niet al te groot budget bezit, heeft heden ten dage niet al teveel keus. Of er moeten concessies worden gedaan aan het basgeluid, dat vaak weer moet worden aangevuld met een subwoofer, óf de speakers krijgen toch de traditionele vormgeving met vaak een zwarte of houten kleur.

Het Duitse Canton speelt prima in op de wensen van de stijlbewuste luisteraar en brengt een vernieuwde versie van de inmiddels welbekende Karat serie op de markt. Smalle en strakke lijnen, een gedegen afwerking en een zeer luxe lakafwerking. Alles samengesmolten in een vloerstaande weergever die nu eens niet in een standaard houtkleur wordt uitgeleverd. De koper heeft namelijk de keuze uit  high gloss wit, zwart of titaan. Ik testte voor Hifi.nl  de op één na grootste telg uit de Karat-lijn, de vloerstaande 770.2 DC.


Deutsche Gründlichkeit!

Het merk Canton is alweer bijna veertig jaren meester in het maken van luidsprekers. Het merk werd in 1972 opgestart, vanuit de wens om betaalbare, maar goede luidsprekers te ontwerpen. Zelfs de merknaam moest muziekweergave uitstralen. Vandaar de naam, die een samenvoeging is van het Latijnse woord cantare (zingen) en het Duitse woord Ton (toon). Ooit werd er begonnen te ontwerpen vanuit de huiskamer, want daar stonden de weergevers immers ook te spelen! De techniek is in vier decennia natuurlijk een stuk verder gekomen en het merk bezit inmiddels meerdere onderzoekslaboratoria en fabricage-eenheden. De Karat-serie werd voor het eerst geïntroduceerd in de tachtiger jaren van de vorige eeuw en heeft al vele stijlbewuste liefhebbers van geluid kunnen voorzien. Net als andere canton speakers worden de geteste Karat 770.2 DC’s ook geheel in Duitsland gefabriceerd.De door de importeur bij mij afgeleverde Karat 770.2 DC’s  zijn in de kleur titaan high gloss. Deze kleur valt het beste te omschrijven als een diep grijs met een tint zilver metallic en een vleugje aubergine erdoorheen. Met een gewicht van 15,5 kilo per stuk is de speaker vrij handelbaar en is het plaatsen dan ook geen probleem. Direct bij het uitpakken valt de degelijke afwerking op. Aan de lak is geen oneffenheid te bemerken. De bi-wire luidspekerkabelconnectors zijn strak afgemonteerd en de speakers zijn opeenvolgend voorzien van een serienummer. Canton heeft alle hoeken van de Karat-serie netjes afgerond.


770 karaats opbouw?

De opbouw van de slanke weergever bestaat uit een 3,5 weg luidsprekersysteem, met wisselfilters die een kantelfrequentie hanteren van respectievelijk 150, 300 en 3000 Hz. Wat dus meteen aangeeft dat de speakerconfiguratie aan de voorzijde met twee 13 centimeter grote middentoners en de tweeter daartussenin geen d’Apollito opstelling is. De onderste met aluminium beklede middentoner geeft meer laag weer, terwijl de bovenste vanaf een hogere frequentie in actie mag komen. Volgens Canton geeft dit een betere homogeniteit en afstraalgedrag van het geluid en is de overgang van de door de 20 centimeter grote aan de zijkant gemonteerde woofer (eveneens aluminium en voorzien van de door Canton ontworpen DC basverbeteringstechnieken) veel vloeiender.De uit aluminiummangaan vervaardigde tweeter is met een beschermingskap afgewerkt die eveneens voor een betere afstraling moet zorgen. De speaker is bi-wired of bi-amped aan te sturen. Door de vrij hoge kantelfrequentie voor de tweeter van 3000 Hz tezamen met één van de middentoners meer hoog te laten weergeven zou er ook een homogener geluidsbeeld gevormd kunnen worden, aldus de ontwerpers. Ten opzichte van de voorgaande Karat 770 is de breedte van de speaker iets in grootte toegenomen, dit met het oog op de laagweergave. Toch mag je met een hoogte van 95 centimeter en een breedte van 15,5 centimeter, spreken van een slanke zuilluidspreker. Wie niet tegen de ‘kale’ drivers aan wil kijken, krijgt van Canton twee nette grilles, die als ze niet gebruikt worden aan de achterkant van de speaker bevestigd kunnen worden zonder voor ongewenste resonanties te kunnen zorgen.De Canton Karat 770.2 DC heeft een opgegeven frequentiebereik van 24 Hz tot 40 kHz en is met 87 dB gevoeligheid (1W/ 1m)  redelijk makkelijk aan te sturen. Bijgeleverd zijn spikes en rubber dopjes, die eventueel onder de plint van de speaker kunnen worden gemonteerd. Als versterking werd tijdens deze test gebruik gemaakt van de Blacknote DSA150 Signature, die van muziek werd voorzien door afwisselend een Marantz NA 7004 netwerkspeler, een Logitech Squeezebox Touch met een Metrum Acoustics Nos Mini Quad DAC en een Denon DVD-2900 voor de sacd weergave. Analoog staat mijn Goldenote Piccolo met een Lyra Dorian MC element aangesloten op de Phono2 met externe PSU upgrade van hetzelfde merk in dienst van de weergave. De speakerkabels waren afwisselend van Weber & Maurer en QED.

MERK

EDITORS' CHOICE