REVIEWRevo

Revo AXiS tafelradio - handzame alleskunner

Max Delissen | 16 december 2010 | Revo

Tafelradio’s zijn hipper dan ooit, en er verschijnen er dan ook steeds meer op de markt. Maar met alleen FM radio kom je er als fabrikant tegenwoordig niet meer vanaf, dus worden allerlei handige functies toegevoegd. 

Zo beschikt de Revo AXiS uit deze productbespreking over een kleuren-touchscreen, een iPod dock, DAB radio, een externe audio-input, internetradio en de mogelijkheid om eigen bestanden vanaf de computer te streamen. Geregistreerde Last.fm gebruikers kunnen bovendien hun account via de Revo benaderen, en er is een ingebouwde wekfunctie met dubbele alarmtijd. Zodra de Revo AXiS voor het eerst wordt aangezet verschijnt de setup-wizard. Deze is erg intuïtief van opzet, en het is dan ook een fluitje van een cent om de Revo met het draadloze internet te verbinden. Het aanraakscherm had misschien net iets gevoeliger gemogen, maar er is uitstekend mee te werken. Zelfs als je, net als ik, relatief dikke vingers hebt. De gebruikers-interface van deze radio is erg intuïtief, en verdient echt een aanbeveling.Het design van de AXiS is strak maar speels, met links de luidspreker en rechts het aanraakscherm. Er is een aan/uit knop en een centraal geplaatste volumeknop. Deze is overigens niet verlicht, wat ik als een zegen beschouw. Aan de achterzijde van de radio vinden we de ingang voor de voedingstrafo, een USB poort (alleen voor software-updates), een hoofdtelefoonuitgang (3,5 mm.), een stereo audio-ingang (3,5 mm.), een RCA audio-uitgang en een composite beeld-uitgang voor iPod video.


Gebruik van de functies

Ik heb al eerder opgemerkt dat ik voor de Nederlandse markt niet veel meerwaarde zie in DAB radio. De ontvangst is niet overal goed, het aanbod aan zenders is klein, en de digitale datastroom heeft een nogal lage resolutie van 128 kb/s in mp2 formaat. Aangezien alle zenders die ik via DAB kon vinden (zeven in totaal) ook via internetradio te beluisteren zijn (in een vergelijkbare of zelfs hogere resolutie) acht ik het geen aanschaf-argument op zich.

De ingebouwde FM radio ontvangt  op zich redelijk goed, maar ik had in mijn met elektronica en draadloos netwerk gevulde werkkamer nogal veel last van storing. Een verdieping lager ging het aanzienlijk beter. De FM radio is blijkbaar vrij gevoelig voor externe storingsbronnen. Internetradio werkt uitstekend, mede door de gemakkelijk interface. Als een iPod in de dock wordt gezet vraagt de Revo keurig of je wil overschakelen naar iPod modus. Helaas neemt de Revo niet alle metadata van de iPod over, de hoesafbeelding wordt niet getoond, en je hebt vanaf de Revo geen toegang tot het iPod menu om naar muziek te zoeken. Ook met de (optionele) afstandsbediening gaat dat niet. Je zult dus veel van de bediening met de iPod zelf moeten doen. Omdat ik een iPod classic heb viel me ook op dat het gevoelsmatig een beetje vreemd is om van de touchscreen bediening van de Revo over te schakelen naar de mechanische scrollwheel bediening van de iPod. Bezitters van een iPod Touch zullen daar minder last van hebben, en ik was er gelukkig snel aan gewend. Het is trouwens wel belangrijk om een passende iPod adapter in de Revo te klikken, want telkens als je de iPod bedient komt er enige druk op de verbinding te staan. 


EDITORS' CHOICE