REVIEW

Ravel - Daphnis et Chloé, Boléro, Pavane

Jan Luijsterburg | 12 december 2010

Net als het Concertgebouworkest heeft ook het London Symphony Orchestra al jaren een eigen label waarop concertopnamen uitgebracht worden. Nu een uit twee verschillende concerten samengesteld Ravel programma onder leiding van chef-dirigent Valery Gergjev. Overbekende, nog steeds invloedrijke muziek, in mooie, gedreven uitvoeringen, met als extra de Boléro ook op DVD.

Het grootste deel van de SACD wordt gevuld door de complete versie van het ballet Daphnis et Chloé, ontstaan tussen 1909 en 1911, voor een productie van Sergei Diaghilev. Ravel noemde het ononderbroken bijna een uur durende stuk een symphonie choréographique. Net als de balletten van Stravinski is het een meer dan volwaardige compositie waarbij je echt geen dansers nodig hebt. De pastorale romance naar een oud Grieks verhaal heeft de prachtige emotioneel geladen golfslag die kenmerkend is voor het impressionisme.

Wie zou vrezen dat Gergjev met zijn spierballenkracht de nuances in dit prachtstuk zou platslaan, niet dus. Koor en orkest zijn schitterend, de spanning wordt knap vastgehouden en de vervoering is groot. Ook van de slechte akoestische reputatie van de Barbican, de zaal van het LSO, is hier niets te merken. De opname heeft enorme dynamische contrasten maar gaat nergens over the top en heeft de nodigde warmte. Van aanwezig publiek is niets te horen.

De Boléro wordt met veel brille neergezet. Minimal music avant la lettre,die volledig op de orkestratie drijft. Een demonstratiestuk voor een toporkest, en men gaat er dan ook helemaal voor. Mooi om dat ook in beeld te zien, en Gergjev is natuurlijk behalve een groot dirigent ook een briljant mimespeler en acteur. Van het expressieve hoofd zie je in de zaal alleen de achterkant, dan voegt een video-opname echt iets toe.

Enige mindere element op dit album is Pavane pour une infante défunte. De uitvoering van dit oorspronkelijk voor piano geschreven werkje is overdreven wee. Met de niet geheel zuivere inzet van de solo hoorn is de magie meteen in de kiem gesmoord. Een kleine smet op een verder warm aan te bevelen album.

Aanvullende informatie:
Speelduur: 78:36
Maurice Ravel (1875-1937)
Daphnis et Chloé (1909-11)
Pavane pour une infante défunte (1899, orch 1910)
Boléro (1928)
London Symphony Chorus & London Symphony Orchestra o.l.v. Valery Gergiev
Hybride SACD, 5.0 en stereo + CD
Bonus DVD: Boléro, 17:33; 16:9 anamorf
Uitgave: LSO www.lso.co.uk
Distributie: Codaex


EDITORS' CHOICE