REVIEW

Sibelius - Violin concerto


Jan Luijsterburg | 30 november 2010

Het vioolconcert van Sibelius is uitgegroeid tot het meest gespeelde concert uit de 20e eeuw. Aan de talloze uitvoeringen op CD is nu een heel bijzondere toegevoegd, met de schitterende Duitse violist Frank Peter Zimmermann als solist. Niet te versmaden maar heel anders van karakter zijn de twee toegiften, de relatief onbekende symfonische gedichten De bard en De houtnymf. 

Het is natuurlijk geen garantie voor succes als muziek gespeeld wordt door een orkest en dirigent met dezelfde culturele achtergrond als de componist, maar deze CD horende lijkt het wel te helpen. Het Helsinki Philharmonisch Orkest en zijn chef Jan Storgårds ademen deze muziek.

De stukken illustreren de veelzijdigheid van Finlands grootste componist. Het vioolconcert is puur vuurwerk. Een vurig, virtuoos stuk, duidelijk geschreven in een periode waarin Sibelius het niet gemakkelijk had in het leven. Zimmerman graaft diep achter de moeilijke noten en legt de emotie met verve bloot. Muziek met de duivel op de hielen.

Na een half uur alle hoeken van de concertzaal gezien te hebben is De bard een welkome oase van rust en verstilling. Harp en koper maken het korte stuk tot een warm bad waar de violist na het concert hard aan toe is.

De Wood Nymph is een symfonisch gedicht dat pas in 1990 aan de vergetelheid ontkwam. Sibelius dirigeerde het regelmatig aan het begin van zijn carrière, maar werkte zijn notities nooit uit tot een uit te geven versie. Dit is de eerste opname naar de recente ‘Sibelius editie’, een grondig onderbouwde uitgave van zijn partituren. De late kennismaking wekt vooral verbazing, omdat het prachtig georkestreerde stuk totaal niet onderdoet voor de meer bekende werken van Sibelius.

Aan opnamen van deze componist is bepaald geen gebrek. Extra knap om er zo’n relevante, even mooi gespeelde als opgenomen CD aan toe te voegen. Meer dan warm aanbevolen.  

Aanvullende informatie:
Speelduur: 62:57
Violin Concerto in D minor op. 47  - Frank Peter Zimmermann, viool
The Bard, op. 64
The Wood Nymph, op. 15
Helsinki Philharmonic Orchestra o.l.v. Jan Storgårds
Label: Ondine www.ondine.net
Distributie: Codaex
Website www.helsinkiphilharmonicorchestra.fi


EDITORS' CHOICE