REVIEWWharfedale

Wharfedale Diamond 10.5

Rene Smit | 13 november 2010 | Fotografie Rene Smit | Wharfedale

Het Engelse luidsprekermerk Wharfedale roept bij mij nog altijd warme gevoelens op. Begin jaren negentig kocht ik een Pioneer versterker en combineerde die met een set Wharfedale 507.2 luidsprekers. Een flink uit de kluiten gewassen set monitor speakers die ik plaatste op stevige op maat gemaakte stands.

Hoewel ik nog veel moest leren op audiogebied wist ik al wel dat voor het beste resultaat een tweeter ongeveer op oorhoogte moest zijn. Iets wat met de stands bereikt werd. De 507.2 was een speaker die het, zacht uitgedrukt, niet van zijn uitstraling moest hebben. Een rechthoekige kast uitgevoerd in zwart fineer zonder enige opsmuk.

Echter de geboden prijs- kwaliteitverhouding maakte een hoop goed. Ik heb jarenlang plezierig muziek geluisterd met deze speakers. Via importeur New Transtec krijg ik de kans opnieuw kennis te maken met het Engelse merk met die lange historie. Onderwerp van deze test is de Diamond 10.5, de middelste vloerstaande luidspreker uit de uitgebreide en zeer betaalbare Diamond lijn.

Uitgebreid is een beetje een understatement, de complete lijn telt maar liefst achttien verschillende types. Diverse boekenplank modellen, center- en surround speakers, een soundbar en subwoofers. Het opbouwen van een complete surround set-up is met speakers uit de Diamond serie dus geen enkel probleem.

Diamond 10.5

De Diamond 10.5 lijkt in niets op de 507.2 van twintig jaar geleden. De huidige 10.5 is een ranke vloerstaande luidspreker. Redelijk uniek in deze prijsklasse zijn de gebogen zijpanelen. Want een set Diamond 10.5 verwisselt voor maar 550 Euro van eigenaar. Naast het visuele aspect is het ontbreken van rechte hoeken ook nog heilzaam voor de weergave. Resonanties in de kast worden sterk verminderd en het afstraalgedrag knapt er van op. De zijpanelen zijn opgebouwd uit meerdere lagen en zorgen in samen met interne verstevigingen voor een stijve basis voor de units. De 10.5 is voorzien van drie units, een tweeter, een middentoner en een woofer. Vaak werken speakers volgens het 2,5-weg principe waarbij één van de twee laagunits ook het middengebied weer geeft. Voordeel is een wat steviger laag, maar bij een slechte afstemming van het filter of gebruik van goedkopere units kan het oh zo belangrijke middengebied minder goed klinken.

Deze 10.5 werkt misschien wel daarom volgens het 3-weg principe en beschikt dus over een echte middentoner. Wat de middenunit speciaal maakt is het feit dat het een dome type betreft, iets dat je niet of nauwelijks meer ziet. Zowel de tweeter als middentoner worden beschermd door een geperforeerd metalen rooster zodat scherpe voorwerpen of priemende kindervingertjes geen kans krijgen de units in te deuken. De units zijn met verschroomde ringen vastgezet aan de baffle. Deze baffle is uitgevoerd in hoogglans zwart, de kast zelf is keurig gefineerd en leverbaar in diverse afwerkingen. De luidsprekers zijn voorzien van een afneembaar front dat losjes met pennetjes op de baffle klikt. Dit had iets steviger gekund maar afgezet tegen de prijs is dit de speakers niet echt aan te rekenen. Aan de achterkant is de luidspreker voorzien van een flinke reflexpoort om de laagweergave nog iets op te peppen.

Ook is de Diamond 10.5 voorzien van bi-wire aansluitingen voor de luidsprekerkabels. De terminals zijn van goede kwaliteit en accepteren blanke draden, spades en banaanstekkers. Wel is het zo dat de terminals wat dicht bij elkaar geplaatst zijn waardoor je alleen banaanstekkers gemakkelijk kunt aansluiten. Spades en blanke draden vragen om wat meer creativiteit en aandacht. De speakers worden geleverd met bijpassende stevige spikes om ze te ontkoppelen van de ondergrond en mooi waterpas zijn te zetten. Daarnaast wordt een, weliswaar Engelstalige, zeer duidelijke en uitgebreide handleiding meegeleverd. Daarin wordt uit de doeken gedaan hoe de speakers aangesloten dienen te worden en wat de beste opstelling in de ruimte is.

MERK

EDITORS' CHOICE