REVIEWNAD

De NAD T577 als mediaspeler

Eric de Boer | 08 september 2010 | Fotografie Eric de Boer | NAD

Het leuke van veel media bezitten is dat de keuze zo groot wordt. Stel dat er vrienden op bezoek komen en je wilt hun je vakantievideo laten zien ga je even snel naar de plaats van opslag en na enig zoeken vind je (hopelijk) de goede tape of dvd met de herinneringen. Of je kiest een gezellige film uit je immense dvd-collectie die je na het vinden snel in de lade van je dvd- of Blu-ray speler steekt.

Helaas komt het maar al te vaak voor dat een dvd of film niet snel gevonden kan worden en de lust in het kijken van een film van de partner die in de woonkamer op je zit te wachten allang bekoeld is. Bekend verschijnsel? Hiervoor is er gelukkig de term streamen uitgevonden.

Al eerder berichtten wij over de bevindingen van de NAD T577 Blu-ray speler. Collega-recensent René Smit testte deze middenklasser van het Canadees-Britse hifimerk eerder, maar omdat steeds meer huishoudens over een grote digitale opslagcapaciteit beschikken en het gemak van streamen niet alleen in de audio-, maar ook in de videowereld een hot item is, vroeg mijn redacteur me om de T577 eens nader aan de spreekwoordelijke tand te voelen.

Natuurlijk zin de netwerkopslagsoorten tegenwoordig niet meer weg te denken uit het gemiddelde Nederlandse huishouden. De veelal draadloze netwerken zijn verbonden met een router die het verkeer binnen het netwerk en naar het internet toe reguleert. Gebruikers van veel gigabytes aan opslag zijn minimaal in het bezit van een flinke externe harde schijf of zijn in een groeiend aantal gevallen voorzien van een NAS. Maar het is ook mogelijk om een gewone pc als netwerkserver in te zetten. De T577 van NAD wordt geleverd met een erg goed werkende software om van een pc of NAS een server te maken. Het merk heeft gekozen voor Nero MediaHome 4 Essentials, dat in mijn geval zonder enig probleem op mijn door Windows Vista aangestuurde pc geïnstalleerd kon worden. Voorts vraagt de software om één of meerdere bestandslocaties met daarop media aan de serversoftware toe te wijzen, die door de speler uitgelezen kunnen worden.

Na de gemakkelijke installatie van de speler (die mijn multispeler van Denon tijdelijk vervangt) en de configuratie van het menu is de T577 gebruiksklaar en kan het streamen beginnen. Als scherm gebruik ik mijn eigen Panasonic TX42G20 full-hd plasmatelevisie met een OxyPure HDMI-kabel als verbinding naar de NAD toe. De zeven kanaals analoge output op de speler worden verbonden met mijn Denon receiver, waardoor de interne dac’s van de Blu-ray speler de verwerking van digitaal naar analoog signaal voor hun rekening kunnen nemen.

De voorluidsprekers zijn verbonden met mijn als eindversterker instelbare Blacknote DSA 150 Signature versterker. De rest van de gebruikte componenten staan onder aan deze recensie. De speler is daarna via het instellingenmenu verbonden met de draadloze ICIDU router die mijn draadloze dataverkeer binnenshuis beheert. Na het zoeken via het Engelstalige connectionmenu en het ingeven van het wachtwoord is de T577 verbonden met mijn server en kan het streamen en niet te vergeten de Profile 2.0 (BD Live ondersteuning) beginnen. De speler ondersteunt 802.11 b/g en IEEE 802.11n (Draft 2.0) verbindingsmogelijkheid.

MERK

EDITORS' CHOICE