REVIEWNAD

De T577 in gebruik

Eric de Boer | 08 september 2010 | Fotografie Eric de Boer | NAD

Nu de speler is aangesloten en geheel operationeel is laat ik de speler eerst zijn werk doen om diverse Blu-ray discs te bekijken en te luisteren. Wat me opvalt is de voor deze klasse erg hoge mate van beeldkwaliteit, hierin zit dus wel degelijk een groot verschil. Wellicht door de erg goede halfgeleider laser die de speler rijk is. De sf-film Sunshine is waarlijk een genot om naar te kijken, de speler is niet alleen snel met inlezen van de discs maar benadert ook de film vanuit het menu in enkele seconden, waar andere spelers wel tot enkele minuten gebruiken…

Maar de kleuren en overgangen van licht naar donker worden feilloos weergegeven, er heerst een hoge mate van diepte in het beeld (wat me doet denken aan de Pixel Plus techniek die Philips op zijn tv’s toepast) en ook het geluid dat via de analoge output naar mijn versterking wordt gebracht is fenomenaal. De afstandsbediening is degelijk en overzichtelijk, ook niet geheel onbelangrijk. Wie het wenst heeft tijdens het afspelen van een disc ook nog de optie om wijzigingen in het beeld aan te brengen.

Maar goed, vooral de netwerk- en streamingfunctionaliteit van de NAD T577 is erg interessant. Vanuit het Home menu selecteert de gebruiker welke bron er als mediaweergever moet worden benaderd. ‘Movie’ is om een Blu-ray disc of films vanaf de usb-ingang af te kunnen spelen, als er een usb-stick of –schijf in de achter een schuifje verborgen usb-lezer zit kunnen ook foto’s en muziekbestanden vanaf dat medium worden bereikt middels de oplichtende iconen in hetzelfde menu. Om te kunnen streamen kiest de gebruiker ‘My Media’ en kiest vervolgens te server waarop moet worden ingelogd.

Door de grote verscheidenheid aan uitleesbare formaten kan de gebruiker veel media met de T577 bereiken. Naast alle mogelijke discformaten qua video en veel qua audio (sacd en DVD-A moet de gebruiker ontberen) kan de gebruiker formaten afspelen als DivX, DivX HD, AVCHD, MPEG 2. MPEG 4, VC-1, JPEG, GIF, PNG, MP3 en WMA-bestanden. Leuk is de mogelijkheid om een diashow van je eigen foto’s weer te geven terwijl je tegelijkertijd muziekbestanden afspeelt, ideaal voor bijvoorbeeld vakantiefoto’s kijken. Dat de speler meer voor video- en minder voor audiogebruik door NAD op de markt is gezet wordt duidelijk door het ontbreken van de uitleesmogelijkheid van WAVE- en Flac-bestanden.

Voor de test heb ik enkele dvd’s omgezet naar DivX, aangezien mijn netwerk niet de hoge bitrate van HD content ondersteunt. Via het menu worden deze bestanden met gemak bereikt en weergegeven, hoewel de laadtijd per film verschilt. De mapstructuur wordt op alfabetische wijze overgenomen van de bronmap en kan middels de cursortoetsen op de afstandsbediening worden doorgenomen. Veel gemak, dus met streamen van films. Door de upscaling middels de T577 naar 1080 beeldlijnen worden bestanden strak en prettig weergegeven op het beeld van mijn plasmatelevisie, wat ook weer ideaal is voor de vele downloadende filmliefhebbers die ons land rijk is. Haal gewoon het beste uit je media.

MERK

EDITORS' CHOICE