REVIEW

Isaac Albéniz - Evocación - Lieske Sprindler Guitars

Jan Luijsterburg | 25 augustus 2010

De beroemde gitaarwerken van Isaac Albéniz (1860-1909) zijn transcripties van pianopartituren, want de Catalaanse componist heeft nooit iets geschreven voor het instrument dat zo met het Iberische schiereiland geassocieerd wordt. Wulfin Lieske en Fabian Spindler brengen de begintijd van de revival van de Spaanse gitaar tot leven op authentieke instrumenten van rond 1850.  

Het is wel opmerkelijk dat de oorspronkelijke composities van Albéniz, vooral pianomuziek maar ook een aantal opera’s en orkestwerken, nauwelijks nog gespeeld worden. In zijn tijd zag Debussy hem als een belangrijk voorloper op het impressionisme. De populariteit van de bewerkingen van de stukken voor gitaar werd in gang gezet door generatiegenoot Francisco Tárrega en diens leerlingen Miguel Llobet en Emilio Pujol. Lieske voegt daar een stel eigen arrangementen in dezelfde stijl aan toe.

Het Duitse gitaarduo probeert niet een onstuimig Spaans temperament te simuleren in deze sfeervolle stukken, maar kiest voor een analytische doch tegelijk zeer muzikale benadering. Clean spel met gevoel in een dito opname, vrijwel zonder de bijgeluiden die bij het spelen op de klassieke gitaar nauwelijks te vermijden zijn.

Door de pianopartituur om te zetten daar twee gitaren in plaats van één wordt de gelaagde complexiteit van de originele stukken gehandhaafd. Zo komen de delen uit Albéniz laatste grote cyclus Iberia prachtig tot hun recht. Het mooie, heldere geluid van de ongelofelijk goed geconserveerde instrumenten van Antonio de Torres Jurado, de legendarische grondlegger van de moderne klassieke gitaar, is een enorme plus.

Als bonus levert Challenge een CD met andere Albéniz bewerkingen mee die Wulfin Lieske solo opnam in 1994 mee. Nooit uitgebracht blijkbaar, maar zeer de moeite. Op deze ook op een Torres gitaar gespeelde CD de bekendste stukken, waaronder Malagueña, Sevilla, Granada en natuurlijk Asturias, het door Segovia bekend gemaakte bravourestuk rond de lastige tremolotechniek.

Aanvullende informatie:
CD1: 11 tracks, speelduur 59:16
Wulfin Lieske en Fabian Spindler, gitaar
CD2: 10 tracks, speelduur 51:04
Wulfin Lieske, gitaar
Label: Challenge Classics www.challenge.nl
Website: www.lieske-spindler-guitars.de


EDITORS' CHOICE