REVIEWTeac

TEAC CR-H500NT

Zijn er alles-in-een audio apparaten op de markt die werkelijk alles bieden wat we tegenwoordig willen hebben? Want wat willen we: mogelijkheden tot het verwerken van analoge en digitale bron signalen, afspelen van cd’s, AM en FM radio ontvangst en dat alles in goede kwaliteit. Daarnaast moet het apparaat er aantrekkelijk uitzien en betaalbaar zijn. Aan al deze voorwaarden voldoen niet veel apparaten.

We kennen eigenlijk maar twee systemen die in de buurt van onze wensen komen en dit zijn de Peachtree iDecco en de TEAC CR-H500-NT. De iDecco is (nog) niet leverbaar in ons land maar de TEAC wel degelijk en is nog voordeliger ook. Dit zijn goede redenen om de TEAC eens aan een test te onderwerpen.

Na de aanvraag levert importeur Servi Q het apparaat zeer snel bij ons af. Uit de stevige doos met voldoende schokabsorberend materiaal komt de CR-H500NT tevoorschijn samen met een gebruikshandleiding, kamer antenne, afstandbediening met batterijen en een los netsnoer. Het all-in-one systeem heeft een nette en neutrale zilverkleurige afwerking en is voor zijn 29 x 30 x 10 cm (b x d x h ) met 6 kilo zeker geen licht geval. De Nederlandse handleiding beslaat 51 bladzijden en dat kan duiden op een ingewikkelde bediening of op gewoon een uitvoerige beschrijving.

Verlost van de verpakking kijken we naar een compact kastje met een vriendelijke uitstraling. Tussen de afgeronde hoeken zitten alle bedieningsmogelijkheden. Links onder de aan/uit en standby knop met daarboven de zogenaamde Multi Jog. Naast de aan/uit schakelaar zitten vervolgens de hoofdtelefoon uitgang, een AUX 2 ingang, een USB aansluiting, de bron selectie toets, een gecombineerd menu en FM toets en een tweetal sneltoetsen. Helemaal rechts zitten nog drie toetsen die zowel functies hebben om de cd speler te bedienen als functies voor het radio gedeelte. Hierboven bevindt zich de volume regeling. Tussen de Multi Jog en volume regeling zit de cd lade met daarboven het dot matrix display met weergave in het blauw. Op de beperkte ruimte is de verdeling van de ingangen en bedieningselementen overzichtelijk en logisch uitgevoerd.

Aan de achterkant is het als gewoonlijk wat drukker. Links boven is de netingang geplaatst die een IEC stekker accepteert maar geen aarde pin aansluit. Naast de netingang is de antenne voor het WLAN (WiFi) geplaatst en daaronder een FM en AM ingang met een massa aansluiting. Voor de internet verbinding is een Ethernet poort voorzien. Onder de naam AUX 1 is er een RCA cinch lijn ingang met daarnaast een RCA cinch lijn uitgang. De CR-H500NT is ook voorzien van een MM phono voorversterker en de ingang daarvan plus een aparte massa aansluiting bevindt zich als volgende aan de achterkant. Als laatste zijn er de luidspreker aansluitingen en een aparte subwoofer (lijn) uitgang. Alle aansluitingen zien er stevig en standaard uit. Wel hebben we een opmerking over de luidspreker aansluitingen. Deze zijn welliswaar (gelukkig) niet van het type met de veertjes maar van een simpel draaiklem type dat enkel blanke draad toelaat. Let op, volgens de Europese regelgeving mogen er geen banaanstekkers worden gebruikt en daarom zijn de aansluitingen voorzien van een zwart dopje. Dit is eenvoudig te verwijderen en de aansluitingen accepteren dan keurig banaanstekkers.

We sluiten dus onze luidsprekers aan met banaanstekkers, een Ethernet kabel gaat van de TEAC naar de nabijgelegen Ethernet router en een netsnoer gaat in het verdeelblok. Om de CR-H500NT eerst een tweetal dagen te laten inspelen starten we met de configuratie van internet radio. Omdat we een kabel verbinding maken scheelt dat met het instellen van de wachtwoorden. Voor een WLAN verbinding naar een beveiligde router moet je het wachtwoord met de Multi Jog knop in combinatie met de enter toets ingeven. Dit is wat lastig, maar werkt goed. Om naar internet radio te kunnen luisteren moet de bron Tuner worden geselecteerd met de Source toets. Nu kan met de Band toets voor internet gekozen worden. Met de Multi Jog knop kan nu door het internet radio menu worden gebladerd. Keuzes worden met de Enter toets vastgelegd. De volgende stap is de keuze voor een bedraad of draadloos netwerk. Onze bedrade keuze heeft geen wachtwoord nodig en we kunnen gelijk door naar de keuze waarnaar we willen luisteren.

Via Location kunnen we naar de locale, Nederlandse, zenders gaan en daar vinden we Radio 6 World wat ons wel wat lijkt. Met zoveel zenders is een keuze maken niet eenvoudig. De TEAC maakt nu verder verbinding naar de radio zender en buffert de eerste pakketten. Het volume kan nu worden opgedraaid tot het gewenste niveau. De potmeter voor de volume instelling is een digitale en de stand van de knop is dus relatief. Wel valt op dat deze potmeter wat wiebelig aanvoelt maar hij functioneert goed en zonder storingen. Met een vermogen van twee maal 32 watt aan 8 Ohm is de kleine TEAC in staat ook wat minder gevoelige luidsprekers goed aan te sturen. Met het volume op een laag pitje laten we het systeem een tijdje inspelen.


EDITORS' CHOICE