REVIEWTeac

Direct vanaf de iPod

Naast internet radio wat op zich een hobby kan worden met het zoeken naar nieuwe zenders, speelt de CR-H500NT ook muziek direct vanaf een iPod af. En hier onderscheidt de TEAC zich van alle andere systemen op de al genoemde iDecco na. Deze beiden hebben naast Wadia voor hun iPod dock een overeenkomst met Apple afgesloten waarbij de hardware leveranciers de Apple chipset mogen gebruiken die het mogelijk maakt om het digitale signaal van de iPod als input te gebruiken. Het signaal gaat dus binnen de iPod niet door de ingebouwde DAC en versterker maar als een puur digitaal bron signaal direct de DAC van de TEAC in voor verdere verwerking. Het is een kostbare overeenkomst voor TEAC, maar het ontsluit de iPod wel als een pure digitale bron. We sluiten een van onze iPods aan op de USB ingang van de CR-H500NT en de onderhandelingen tussen beide apparaten zijn op het display te volgen. Wat blijkt? Onze iPod is geladen met behulp van Anapod en dat vindt Apple dus niet leuk en de chipset herkent de iPod dan ook niet als een authentieke. Geen probleem, een andere iPod is nog wel standaard en die wordt probleemloos herkend. Deze iPod is met WAV bestanden geladen en bij het afspelen ervan via de Digital Direct optie van de TEAC is duidelijk te horen dat de kwaliteit anders is. Het geluid heeft diepte en nuance en staat fraai tussen de luidsprekers in. De 24 bits 192KHz DAC van de TEAC laat de DAC van de iPod ver achter zich.

Naast een mooie digitale iPod ingang heeft de TEAC ook een phono ingang. Deze is geschikt voor MM elementen, elementen dus met een relatief hoge uitgangsspanning. Een van onze draaitafels is een Thorens TD-104 die uitgerust is met een Stanton 681 EEE element en dus geschikt om direct te worden aangesloten zonder tussenkomst van een extra voorversterker. Ook bij deze bron laat de kleine veelzijdige TEAC horen dat er goed is nagedacht over de gebruikte onderdelen. Vinyl draaien is gewoon leuk en klinkt goed.

Vergeleken bij vinyl is computer audio het andere uiterste. De gebruiksaanwijzing heeft het over de Music Player functie. Wij gebruiken een Windows PC die aangesloten is op het bedrade netwerk waar ook de TEAC aan hangt. Als speler kiezen we voor de standaard Windows Media Player software. Binnen deze applicatie is onder de tab Library (Mediabibliotheek) Media Sharing (Media delen) te vinden. De CR-H500NT kondigt zich aan als een onbekend apparaat. Na dit te hebben geselecteerd en op de knop Allow (toestaan) te hebben geklikt moeten nog een paar instellingen worden gedaan. We vinken voor het gemak alle opties aan. Op de TEAC kiezen we voor internet radio en dan drukken we op de menu toets om dan met de Multi Jog naar Music Player te gaan. Nu is onder de menu toets de optie Browse beschikbaar waarmee in combinatie met de Multi Jog de bibliotheek van de Windows Media Player op de PC te doorzoeken is. Dit werkt uitstekend ondanks dat het ingewikkeld lijkt en na de instellingen die een paar minuten vergen speelt de TEAC muziek vanaf de PC. Ook een Mac is uitstekend als bron voor de media player functie te gebruiken. Hiervoor geeft de gebruiksaanwijzing ook kort en bondig uitleg. Hier is plaats voor een compliment waar het de gebruiksaanwijzing betreft. Deze is helder en in goed Nederlands gesteld.

Een andere manier van media afspelen kan ook nog. De USB poort aan de voorkant kan ook een USB stick of USB harde schijf als bron met MP3 of WAV bestanden ontsluiten. Ook deze functie werkt uitstekend hoewel het indexeren van een USB harde schijf wel lang kan duren als er veel bestanden op staan. Nog leuker wordt het wanneer de opname functie wordt gekozen. Met deze optie is bijvoorbeeld streaming audio van internet radio op een USB apparaat op te nemen in MP3 formaat. Door dit te doen met de ingebouwde timer functie, kun je opnames maken van bijvoorbeeld programma’s die ’snachts worden uitgezonden.

Als cd speler voldoet het kleine multitalent ook uitstekend. De lade opent vertrouwd rustig en solide en zo sluit hij ook weer. Op de weergave van cd is niets op aan te merken. En dat geldt voor het hele systeem. TEAC maakt met deze all-in-one oplossing duidelijk een kwaliteits statement. Voor een bedrag rond de 600 euro krijg je een compleet systeem dat alle hedendaagse bronnen kan verwerken op de meer exotische DVD-Audio, SACD en BluRay na. Klankmatig neigt de CR-H500NT een beetje naar het heldere waarmee bij een luidspreker keuze rekening gehouden moet worden. Een luidspreker met een iets donkerder klank vormt een ideale combinatie. Zelfs op onze 107dB gevoelige hoornluidsprekers slaat de CR-H500NT geen gek figuur en bewijst dat de all-in-one zeker niet bedoeld is voor de slaapkamer. Het systeem is een prima middelpunt van een budget vriendelijke installatie voor in de woonkamer. Voor ons zou de kleine TEAC een ideaal desktop systeem kunnen zijn tijdens het werken op de computer. Een paar pittige kleine luidsprekers zoals de Amphion Helium of zelfs de wat duurdere Zu Tone naast het scherm opgesteld en dan genieten van welke bron dan ook. Hoezo een veelzijdig systeem? Een zéér veelzijdig systeem!


EDITORS' CHOICE