REVIEWNAD

NAD Viso Two - Visueel genoegen

Max Delissen | 25 augustus 2010 | NAD

NAD staat doorgaans niet bekend als een merk dat veel aan design doet. Althans, aan uitbundig design. De strakke, grijze kasten die het merk jarenlang kenmerkten straalden uit dat het wat NAD betreft vooral over de schakeling aan de binnenkant ging, en niet om de verpakking.

De afgelopen jaren kwamen er voorzichtig wat `andere` apparaten uit de koker van de NAD ontwerpers. De L-serie week vanaf 2001 al flink af met de zilveren kleur en de ellipsvormige displays en cd/dvd lades, maar als je door je oogharen keek zag je nog steeds een echte NAD. Met de MASTER series doorbrak het merk de traditie van strak gestileerde kasten voor het eerst op grondige wijze. Begin 2008 toonde de Nederlandse importeur AND Benelux op de ISE beurs in Amsterdam voor het eerst een tweetal alles-in-één dvd-receivers die nog radicaler breken met de ontwerpprincipes van NAD.


Foto: AudioNord

De VISO TWO en de VISO FIVE lijken in niets meer op wat men van NAD gewend is. Sterker nog; als ze in een kast zijn ingebouwd zal het zelfs een verstokte NAD fan moeite kosten om ze van twee meter afstand te identificeren, omdat het welbekende logo niet meer op het voorfront is geplaatst, maar boven op het apparaat. Hieruit blijkt dan ook dat het volgens de ontwerpers niet de bedoeling is om het apparaat ergens weg te stoppen. Het mag (nee, het moet) gezien worden.

Ik sprak net over het logo dat niet meer op het voorfront zit, maar er is eigenlijk geen echt voorfront meer bij de VISO serie. De dikke aluminium voorkant (fraai geborsteld en chique zwart van kleur) loopt namelijk met een sierlijke ronding direct over in de bovenste afdekplaat van het apparaat. In de bovenplaat zijn veertien vierkante gaten met afgeronde hoeken gefreesd voor de ventilatie, keurig voorzien van een stevig roostertje. Precies in het midden, op de plek waar het vijftiende gat had kunnen zitten, is het oversized logo gemonteerd.

Ook het display loopt mee in de ronding van de voorkant/bovenkant (fraai!), en direct onder het display is de van een blank aluminium afdekplaatje voorziene dvd-lade geplaatst. Blank aluminium is ook de kleur die is gebruikt voor de twee draaiknoppen en het navigatiepaneel, en de kleine glanzend zwarte bedieningsknopjes hebben ook een blanke aluminium omranding. Het klepje dat de front-ingang en de hoofdtelefoonaansluiting afdekt is overigens ook voorzien van een (geborsteld zwart) aluminium laagje. Een klein maar significant detail dat aangeeft hoeveel aandacht er aan het ontwerp is gegeven.


Foto: AudioNord

De DALI MOTIF luidsprekers die in deze test beluisterd worden hebben ook een afgerond design, en wat dat betreft passen ze uitstekend bij de `zachte` vormgeving van de VISO. De MOTIF serie heeft een gewelfde metalen behuizing, die naar keuze in hoogglans wit of hoogglans zwart is uitgevoerd. Het is een echte homecinema-luidspreker die een paar zeer slimme ontwerpdetails heeft voor de plaatsing in een meerkanaals set. Op de kast zelf zitten geen klemmen of andere inputs voor de luidsprekerkabel. Die zitten namelijk onder op de voet waar de luidspreker in diverse posities in geklikt kan worden.

Die voet dient overigens wel aan de muur bevestigd te worden. De MOTIF is voorzien van een gesloten kast, en gezien de relatief kleine afmetingen is plaatsing dicht bij de muur dus een goed idee ter ondersteuning van de lage tonen. In de voet kan luidsprekerkabel met een diameter van maximaal 2,5 mm² geschroefd worden, maar 1,5 mm² lijkt me een realistischer optie. Als er in de muur weggewerkte luidsprekeraansluitingen voorhanden zijn kan de MOTIF dus worden gemonteerd zonder één kabel in het zicht.

MERK

EDITORS' CHOICE