REVIEWNAD

In de praktijk

Max Delissen | 25 augustus 2010 | NAD

De VISO TWO is, de naam zegt het eigenlijk al, een tweekanaals dvd-receiver. Of eigenlijk 2.1 kanaals, want er kan natuurlijk een subwoofer worden aangesloten. Achterop de VISO is een groot aantal aansluitingen te vinden. Naast de twee luidsprekeruitgangen is er een keur aan video-outputs te vinden (van composiet tot HDMI), en ook aan video-inputs ontbreekt het niet (composite, S-VHS en component), die worden aangevuld met een audio-ingang voor het desbetreffende apparaat (bijvoorbeeld een satelliet-tuner of videorecorder). De VISO TWO heeft, naast een coaxiale digitale output ook een coaxiale en optische digitale input, waarop bijvoorbeeld een spelcomputer of een satelliettuner kan worden aangesloten.

Er zijn ook twee inputs die specifiek voor NAD randapparatuur zijn gemaakt. De NAD DB1 DAB-Adapter kan via een soort mini-dinplug op de VISO TWO worden aangesloten, en er is ook een poortje voor de NAD IPD 1 iPod dock. Een antenne-aansluiting, een geschakelde AC outlet en een RS232 poort voor software updates completeren het verhaal.


Foto: AudioNord

De eerste cd verdwijnt in de lade, die overigens zeer soepel en geluidloos naar binnen en naar buiten loopt. Het dvd-loopwerk in de VISO is vermoedelijk een exemplaar dat ook in computers gebruikt wordt. Waarmee niet gezegd is dat dat niet deugt, want ook die dingen komen in verschillende kwaliteiten. Omdat er meerdere soorten schijfjes in dit loopwerk kunnen worden afgespeeld duurt het relatief lang voordat de cd is ingelezen. Na ongeveer tien seconden kan de Play knop worden ingedrukt, en blijkt de VISO over aardig wat muzikaliteit te beschikken.

Het geluid komt mooi los van de luidsprekers (ook een verdienste van de DALI MOTIF overigens), en er is veel kracht en souplesse. Wat dit betreft hoeft de VISO zich werkelijk niet te schamen. Er is volgens de importeur ook duidelijk ingezet op goede audiokwaliteit, en dat hoor je. Diverse soorten muziek worden met aanstekelijk enthousiasme weergegeven, en al snel sta ik in air-guitar mode met mijn hoofd te zwiepen.

Goed...beeld dan. De VISO werd via de HDMI uitgang op de plasma hier ten kantore aangesloten, en na enig gepruts (ik geef toe, ik ben vooral een muziekmens) was er een fraai plaatje te bewonderen. De VISO kan een maximale beeldresolutie van 1080i afgeven, maar in dit geval gaf ik de voorkeur aan 720p, wat net iets meer rust in het beeld bracht. De kleuren zijn op het oog fraai, lopen niet in elkaar over, en diagonale lijnen zijn strak en nauwelijks gerafeld (collega`s die meer in de wondere wereld van de beeldweergave zijn ingevoerd noemen dat Jaggies). Ook bij snelle beeldwisselingen volgde de VISO uitstekend, al werkt het gebruik van een plasma-televisie wel in het voordeel van de aangesloten dvd-speler.


Foto: AudioNord

De weergave van het geluid kan ook met een DVS (Dolby Virtual Speaker) codering. Dat is een soort surround met twee luidsprekers waarbij ons brein wordt gefopt met uiterst geavanceerde fase-trucjes, zodat er een illusie van rondomgeluid ontstaat. Eerlijk gezegd ben ik geen fan van zulke systemen, maar het werkt wel. Tot op zekere hoogte weet ook de VISO een illusie van surround op te wekken. Als u liever `The Real Thing` heeft kunt u overigens beter de VISO FIVE aanschaffen.

Op- of aanmerkingen zijn er ook, al vallen ze reuze mee. De fraaie afstandsbediening (NAD levert de programmeerbare HTR6 uit eigen huis mee) is standaard zo geprogrammeerd dat er geschakeld moet worden tussen de dvd-modus en de AMP modus als je tijdens het kijken naar een film wilt wisselen van surround mode. Maar dat is via de macro-optie van de HTR6 opnieuw te programmeren, dus deze spijkers op laag water mogen lekker doorroesten.

Zowel de VISO TWO als de MOTIF hebben me op vrijwel alle fronten weten te verrassen. Met goede geluidskwaliteit, fraai beeld (geldt ook voor de luidsprekers, en die woordspeling moet u me maar vergeven), en een buitengewoon fraai en functioneel nieuw design wil ik graag een opgeheven duim uitdelen aan deze set.

MERK

EDITORS' CHOICE