REVIEW

The Iain Ad Venture - Ride The Times

Leo Wubbolt | 31 juli 2010

The Iain Ad Venture is het meest recente product in de samenwerking van de Nederlandse singer-songwriter Ad Vanderveen en de Brit Iain Matthews. Vroeger heette Iain gewoon Ian en maakte voor korte tijd deel uit van de meest succesvolle Engelse folk bands aller tijden Fairport Convention. Als solo artiest had hij een grote hit met Joni Mitchell’s ‘Woodstock’.

Ad Vanderveen’s muzikale loopbaan voltrekt zich wat meer in de schaduw, maar ook hij heeft al 16 solo albums op zijn naam staan. De twee werken samen sinds 2000 met wat onderbrekingen en The Iain Ad Venture is de vijfde CD die ze samen maken.
Het tweetal heeft het aangedurfd de muziek op een hybride CD/SACD uit te brengen en verdient alleen daarom al lof. SACD’s van Nederlandse artiesten zijn dun gezaaid; gelukkig is er een label als Turtle Records. Al eerder brachten dit kwaliteitslabel onder anderen twee oude platen van Boudewijn de Groot op SACD uit en met name ‘Voor de overlevenden’  is klankmatig een wondertje, gezien de leeftijd van de oorspronkelijke master. Turtle Records bewijst dat de basis van een goede uitgave ligt in de opname, de mastering en de gebruikte apparatuur, gekoppeld aan een enorme vakkennis.

Op Ride The Times creëert  Bert van de Wolf van Northstar Recording Services een rustig en evenwichtig geluidsbeeld in de opnamen die Matthews en Vanderveen aan hem toe vertrouwden.  Het Americana  repertoire bestaat uit zelf geschreven songs en covers van Warren Zevon, Bobby Darin, Chip Taylor,Neil Young, Lynn Miles en Tom Waits, die wonderwel goed in elkaar passen. Dat rustige klankbeeld past goed bij de ingetogen uitgevoerde liedjes, waarbij je soms wenst dat de gaspedaal eens wat verder ingetrapt wordt.
Hoogtepunten voor mij zijn de nummers van Neil Young, Warren Zevon, Lynn Miles en Tom Waits en Action van Matthews zelf, bijna allen de covers, maar of dat toeval is weet ik niet. Dat de godfather van de Engelse post-1960 folkscene Joe Boyd zo vriendelijk is om de liner notes voor deze release te schrijven is mooi meegenomen; het is toch een beetje het toetje op deze mooie kwaliteitsrelease, die perfect past in deze lome warme zomermaanden.

Aanvullende informatie:
Label: Turtle Records CD/SACD  TR 75534
www.iainmatthews.com
www.advanderveen.com
www.turtlerecords.com


EDITORS' CHOICE