Bowers & Wilkins MM-1

Max Delissen | 27 juni 2010 | Bowers & Wilkins

De Britse luidsprekerfabrikant Bowers & Wilkins heeft onlangs twee nieuwe productgroepen aan hun assortiment toegevoegd. We kennen ze natuurlijk al decennialang van de vooruitstrevende luidsprekerontwerpen die ze ontwikkelen en bouwen. En omdat een goede schoenmaker altijd dicht bij zijn leest blijft moesten we het daar – op een briljante set mono-versterkers na – mee doen.

Maar nu werd de tijd rijp geacht om in te stappen in de groeiende markt van de Personal Audio. Met behoud van de hoge standaard die we gewend zijn uiteraard. Eén van de nieuwe producten, de P5 hoofdtelefoon, kreeg onlangs een zeer goede review op HiFi.nl. Zouden de MM-1 desktop luidsprekers voor bij de computer net zo hoog scoren?

Uitpakken en aansluiten

De MM-1 set is (net als de hoofdtelefoon) in elk geval prachtig afgewerkt. Van de concentrisch geborstelde aluminium bovenplaat tot de door een smalle aluminium band doorsneden omhulling van zwart luidsprekerdoek valt er werkelijk niet op aan te merken. De set dient via USB op de computer te worden aangesloten. De bijgeleverde speciale USB kabel is lang genoeg om ook bij een onder het tafelblad geplaatste computer genoeg ruimte te hebben.

Die wordt aangesloten op de rechter luidspreker, waar ook de voedingskabel voor de ingebouwde versterker op wordt aangesloten, net als de gecombineerde audio/voedingskabel naar de linker luidspreker. Onder op de luidsprekertjes is een stevige siliconen ring gemonteerd om schuiven tegen te gaan. Een voortreffelijk detail is dat deze ring bij de rechter luidspreker drie perfect passende en goed klemmende uitsparingen heeft voor de kabels. Een volkomen stabiele plaatsing is daarmee gegarandeerd.

Op de rechter luidspreker vind je aan de achterzijde twee mini-jack aansluitingen. Een daarvan is een hoofdtelefoon uitgang, de andere is een extra ingang voor bijvoorbeeld een draagbare muziekspeler. In de aluminium ring rond de luidspreker bevindt zich aan de linkerkant een subtiel verstopte aan/uit knop, en aan de rechterkant een al even fraai verborgen volumeregeling, die onafhankelijk van de volumeregeling in de computer kan worden gebruikt. Dat is handig als de computer niet aan staat, en je je iPod op de MM-1 wil aansluiten.

Bij de MM-1 krijg je tenslotte ook nog een kleine maar lekker in de hand liggende ovale afstandbediening zoals die ook bij de Zeppelin iPod Dock van Bowers & Wilkins wordt geleverd. Hiermee is niet alleen het volume te regelen, maar je kunt er ook vooruit en achteruit mee skippen, de weergave pauzeren en weer starten, en de luidsprekers uitschakelen.

MERK

EDITORS' CHOICE