REVIEW

Haydn – London Symphonies Vol. 1

Jan Luijsterburg | 13 juni 2010

Het eerste deel van een serie met de laatste twaalf van Haydn`s 104 symfonieen, gemaakt tijdens zijn twee verblijfsperioden in Londen van 1791 tot 1795. Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra beginnen met de zesde gevolgd door de vijfde uit deze reeks, symfonie nr 98 en 97, de laatsten van Haydn’s eerste Engelse avontuur.

Ton Koopman - Joseph HaydnNa de monsterprojecten met alle cantates van Bach en het complete werk van Buxtehude, beide bestaand uit talloze CD boxen, is dit voor Koopman’s doen een bescheiden reeks. De man doet zijn naam eer aan en conformeert zich aan de marktontwikkelingen, natuurlijk zonder dat de kwaliteit daar onder lijdt.

Het merk Ton Koopman staat voor gedreven muziek maken op basis van diepgaande studie van de uitvoeringspraktijk ten tijde van het ontstaan van de stukken. Dat betekent authentieke instrumenten, strijkers zonder vibrato en levendige tempi. Deze muziek was er om het publiek te vermaken, en het is dan ook een genot om er naar te luisteren, het plezier spat er van af. Van romantisch effectbejag moet Koopman niks hebben. Zijn benadering is aanzienlijk strakker dan we gewend zijn, maar dat maakt ook de fraaie langzame delen bepaald niet minder spannend.

Opmerkelijk in de 98e is de korte klavecimbelsolo net voor het slot. Naar verluid heeft Haydn die ingebouwd om meteen voldaan te hebben aan een contractuele verplichting ook solo te spelen voor het Londense publiek. Het begeleidend boekje bevat naast een korte toelichting van Koopman, die zijn enthousiasme voor deze muziek niet onder stoelen of banken steekt, een schets van Haydn’s verblijf in Londen op basis van brieffragmenten.

Koopman’s gerenommeerde orkest bestaat uit louter gespecialiseerde topmuzikanten, en de uitvoeringen staan dan ook als een huis. De Waalse kerk in Amsterdam bewijst zich wederom als perfecte opnamelocatie. Dit eerste deel smaakt naar meer!


Aanvullende informatie:
Speelduur: 52:40
Symphony in B flat major Hob.I:98
Symphony in C major Hob.I:97
Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman
Label: Challenge Classics
Website: www.tonkoopman.nl


EDITORS' CHOICE