REVIEW

Nothing Personal

Jan Luijsterburg | 30 mei 2010

Inboedel bij het grof vuil en wegwezen. Anne verbrandt haar Amsterdamse schepen en gaat naar Connemara, een van de mooiste en ruigste streken van Ierland. Regen en modder maken het geen ideale plek voor een comfortabel verblijf, maar wel een om heel fysiek terug met de voeten op de grond te komen. Zeg maar gerust ìn de grond. Behoorlijk afzien dus, maar gelukkig loopt ze tegen een idyllisch huisje aan waar eten wat te halen valt.

Nothing PersonalBewoner blijkt de oudere kluizenaar Martin (Stephen Rea). Hij is een verwante geest, ook door schade en schande somber geraakt en erg voorzichtig om een relatie met een ander aan te gaan. In ruil voor een maaltijd werkt ze voor hem, op voorwaarde dat er niet naar persoonlijke zaken gevraagd wordt. Er volgt een intrigerend proces van aantrekken en afstoten, waarin de twee eerst aan elkaar wennen om vervolgens geïnteresseerd te raken.

Het is een eenvoudig verhaal dat verteld wordt met een minimum aan dialoog, zodat er voor de kijker veel te raden blijft. Een hoofdrol wordt gespeeld door het ruige Ierse landschap, dat schitterend is vastgelegd door cameraman Daniel Bouquet.

Het debuut van de uit Polen afkomstige Nederlandse filmmaakster Urszula Antoniak won zes prijzen op het Filmfestival van Locarno en vier Gouden Kalveren bij het Nederlands Film Festival in Utrecht. Nothing Personal is tevens de grote doorbraak voor de schitterende actrice Lotte Verbeek.

Kleinschalige producties moeten het meestal stellen met een bescheiden DVD releases, extra’s zijn er zelden. Bij deze film werd de moeite genomen een commentaarkanaal op te nemen, en dat is een belangrijke toegevoegde waarde. Antoniaks geeft op aangename wijze in samenspraak met haar hoofdrolspeelster, cameraman en producent een karrenvracht aan achtergrondinformatie.

Anecdotes over de opnamelocaties, het huis, een monumentje ooit gebouwd voor Oscar Wilde, het landschap, het immer veranderlijke weer, de lokale gebruiken, muziek. Een genot om naar te luisteren bij die betoverend mooie beelden waar je sowieso naar kunt blijven kijken. Erg benieuwd naar de volgende film van Urszula Antoniak.

Aanvullende informatie:

Nederland/Ierland, 2009
Speelduur: 82 minuten
Scenario en regie: Urszula Antoniak
Productie: Reinier Selen, Edwin van Meurs
Camera: Daniel Bouquet
Art direction: Jane English
Montage: Nathalie Alonso Casale
Muziek: Ethan Rose
Extra: audiocommentaar
Label: Cinema Delicatessen
Distributie: de Filmfreak
Website: www.nothingpersonalthemovie.com


EDITORS' CHOICE