REVIEW

Keith Jarrett / Charlie Haden - Jasmine


Eric de Boer | 25 mei 2010

Als twee grootheden samenwerken aan een nieuw project op een audiofiel label dan kun je als luisteraar meestal vuurwerk verwachten. Zeker als het gaat om de combinatie van pianist Keith Jarrett en bassist Charlie Haden.

Op Jasmine, dat deze maand is uitgebracht op (ja, alweer) ECM Records vinden de twee elkaar weer. De samenwerking tussen deze twee musici gaat terug tot het einde van de zestiger jaren, wat goed te horen is op dit album.
Er wordt namelijk zo briljant op elkaar ingespeeld alsof de heren nooit hun eigen projecten zijn aangegaan. Het verbaast me niets als deze twee door de jaren heen veel met elkaar hebben ‘gejamd’ tijdens de vriendschappelijke bezoekjes aan elkaar.

Waar Jarrett nog wel eens wat hoogdravend uit de hoek kan komen op ondermeer zijn albums met zijn bijna vaste begeleiders Gary Peacock en Jack DeJohnette lijkt het alsof de baslijnen van Haden hem als het ware afremmen om de muziek naar een hoger, zoniet meditatief niveau te tillen. Zelfs het standaard geneurie van Keith, toch wel zijn handelsmerk, blijft grotendeels achterwege. Op Jasmine geen eigen werken -op een intro na- maar enkel interpretaties van bestaande klassiekers als Where Can I Go Without You (Peggy Lee) of het bekende One Day I’ll Fly Away, waarmee Randy Crawford begin jaren tachtig succes mee boekte. Verder is de Cy Coleman cover I’m Gonna Laugh You Right Out Of My Life een overweldigend maar pakkend hoogtepunt van dit album met ruim elf minuten speelduur.

Op de één of andere manier is ECM Records de laatste tijd hard aan de weg aan het timmeren met de éne na de ander prima release die de jazzliefhebber ten dele valt. Genoeg nieuw werk te koop en de opnamekwaliteit is en blijft voorbeeldig te noemen. Ook Jasmine zal met haar acht tracks voorlopig tot mijn referentiemateriaal gaan behoren.
 


EDITORS' CHOICE