REVIEWArcam

Arcam A18 en CD17 (2000 euro set)

Kilian Bakker | 01 juni 2010 | Arcam

Het in Waterbeach, Cambridge gesitueerde Arcam is een op en top Britse onderneming met een bewogen historie. Oprichter John Dawson maakte begin jaren `70 samen met een vriend versterkers (soms enkel versterkermodules) voor hemzelf en kennissen. Nadat John Dawson Chris Evans had leren kennen (die veel later Myriad zou oprichten) en ideen over en weer waren uitgewisseld, besloten de twee heren in 1975 om samen een audiofiele geïntegreerde versterker te ontwikkelen.

Het resultaat was de inmiddels legendarische A&R Cambridge A60 die in 1976 werd geïntroduceerd. In 1977 werden zo`n 50 versterkers verkocht waarmee Dawson en Evans heel tevreden waren. Tien jaar later zaten ze echter al op ruim 30.000 verkochte versterkers. De A60 was niet alleen geliefd bij consumenten, ook luidsprekerontwerpers waren zeer te spreken over de A&R Cambridge electronica (Mo Iqbal, oprichter van Monitor Audio, had jarenlang Arcam Delta electronica en een Linn Sondek LP12 in zijn woonkamer staan). Begin jaren `80 werd de lange bedrijfsnaam omgetoverd in het gemakkelijker over de tong rollende Arcam. Alhoewel Arcam van huis uit een versterkerfabrikant was, heeft men daar in Cambridge zo`n beetje alle andere audio-componentsoorten ontwikkeld, van luidsprekers en groef-aftasters tot een high-end cassettedeck... en een aantal revolutionaire CD-spelers, te beginnen met de Delta 70 die in 1987 werd geïntroduceerd.

Arcam wilde hun CD-speler geheel zelf ontwikkelen en dus niet baseren op een omgebouwde Philips (wat de gemiddelde Britse audiofabrikant tot dan toe deed). Daarvoor werd een forse fabriekslicensie betaald maar dat bleek al gauw de moeite en kosten waard te zijn. De eerste externe D/A omzetter van Arcam droeg de toepasselijke naam Black Box. Die zwarte doos bleek tamelijk gewild want er waren genoeg audiofielen met degelijke maar minder muzikale CD-spelers. De Arcam Delta en Alpha lijnen bleven populair in de daarop volgende jaren en de Alpha 9 met zijn 24bit DCS `Ring DAC` kan zelfs worden gezien als een digitale mijlpaal. Sinds jaren is de FMJ (Full Metal Jacket) serie Arcams hoofdlijn, waarvan de CD17 en A18 de jongste junior modellen zijn terwijl de Muso Arcam`s mini-monitor luidspreker uit de Solo serie is.

MERK

EDITORS' CHOICE