REVIEW

Philip Glass - Itaipu


Jan Luijsterburg | 13 mei 2010

Het label Orange Mountain Music heeft als doel opnamen van de muziek van Philip Glass te archiveren en beschikbaar te houden. Glass is een zeer productief componist, dus aan materiaal geen gebrek. Aan de reeks die al uit vele tientallen CD`s bestaat is nu een heruitgave van Itaipu toegevoegd, een symfonisch portret voor koor en orkest van een enorme stuwdam op de grens tussen Brazilie en Paraguay.

Philip GlassDe relatie tussen natuur en techniek is een fascinerende, ook voor Glass. Het stuk, op een tekst in het Guaraní, de taal van het gelijknamige volk uit de streek van de dam over het ontstaan van de wereld, ging in 1989 in première bij de opdrachtgever, het Atlanta Symphony Orchestra. Dit orkest bracht het ook uit op een Sony CD, onder leiding van Robert Shaw.

OMM koos voor een andere versie, van het Los Angelas Master Chorale met een gelegenheidsorkest onder leiding van Grant Gershon uit 2002. Deze indrukwekkende, mooi vastgelegde uitvoering van het ongeveer 35 minuten durende stuk wordt hier gecombineerd met drie liederen voor a capella koor uit 1984 op teksten van Leonard Cohen. Twee van de drie zijn in het Frans. Glass en Cohen maakten later nog het fraaie Book of Longing. De opnamen van Three Songs door het Crouch End Festival Chorus onder leiding van David Temple werden op een CD uit 2000 gecombineerd met Songs From Liquid Days, waarin ook teksten van Cohen gebruikt werden.

De stijl van Philip Glass, met steeds herhaalde patronen in een volbloedig welluidende, haast romantische klankwereld, is zeer herkenbaar. Dat maakt zijn stukken onderling een beetje uitwisselbaar. De werken op deze CD wijken nauwelijks af van andere Glass composities uit de jaren 80. Liefhebbers vinden hier vooral meer van hetzelfde.

De verpakking van deze compilatie is bijzonder sober. Een alinea per werk op de binnenkant van het kartonnen hoesje is te weinig om recht te doen aan de achtergronden van de composities. Een afdruk van de teksten met vertaling was ook geen overbodige toevoeging geweest.

Aanvullende informatie:
Speelduur: 46:22
Itaipu / Three Songs for choir a capalla
Label: Orange Mountain Music
Distributie: Codaex
Website Philip Glass

Philip Glass - Itaipu is te koop bij Muziek.nl

EDITORS' CHOICE