REVIEW

Stefano Battaglia / Michele Rabbia - Pastorale

Jan Luijsterburg | 10 mei 2010

Een prachtig duoalbum van pianist Stefano Battaglia en percussionist Michele Rabbia. Die laatste voegt tevens elektronische geluiden toe. Geïmproviseerde soundscapes worden afgewisseld met gecomponeerde passages. Soms staat de pure, abstracte schoonheid van geluiden centraal, maar er zijn ook meeslepende melodieen, meest in uiterst verstilde, soms oosters aandoende atmosfeer.

Stefano Battaglia en Michele RabbiaBattaglia heeft een klassieke achtergrond maar speelt al jaren voornamelijk geïmproviseerde muziek, solo of in ensembles. Met Rabbia werkt hij al geruime tijd samen, de twee voelen elkaar duidelijk perfect aan.

Pastorale is een fascinerende staalkaart van klankkleuren, met dank aan een geweldige opname en een enorm dynamisch bereik. Vaak zweeft de muziek als een bijna stilstaande wolk in de ruimte, als een werk van Morton Feldman. Dan weer klinkt de al dan niet geprepareerde of elektronisch bewerkte piano meer percussief dan het slagwerk, dat soms prachtig zingt.

Inspiratie komt van alle kanten, niet zelden uit andere kunstvormen. Het titelstuk vindt zijn basis in een sonnet van Rainer Maria Rilke, het ritualistische Tanztheater in de balletten van Pina Bausch.

Geniale muzikanten die hun talenten helemaal in dienst stellen van de klank, pure magie.

Aanvullende informatie:

11 tracks, speelduur 61:22
Stefano Battaglia piano, prepared piano
Michele Rabbia percussion, electronics
Label: ECM
Distributie: Challenge
Website: www.stefanobattaglia.com


EDITORS' CHOICE