REVIEW

Bruckner - Symphony No. 5

Jan Luijsterburg | 01 mei 2010

Veel Bruckner liefhebbers slaan helemaal op tilt van deze uitvoering. Neeme Järvi, de chef-dirigent van het Residentie Orkest, heeft een geheel eigen opvatting over deze componist die vaak vereenzelvigd wordt met termen als groots en gedragen. Järvi voorziet Bruckner van een forse peper, en kegelt daarmee een heilig huisje omver.

Bruckner - Residentie Orkest Den HaagDe meeste uitvoeringen van deze symfonie nemen ruim 70 minuten in beslag, met Herbert von Karajan als recordhouder met 81 minuten. Järvi is zonder iets over te slaan al na 62 minuten klaar, dat is een fors verschil. Tempoaanduidingen als adagio en sehr langsam worden zeker niet op overdreven wijze opgevat, Karajan adepten zouden zeggen volkomen genegeerd. Dat het orkest in de prachtige opname van Chandos nergens uit de bocht vliegt zegt veel over de kwaliteiten van het Residentie Orkest.

Niet gehinderd door ervaringen met eerdere uitvoeringen – de vijfde ontbrak bij toeval tot nu toe in mijn collectie – vind ik deze uitvoering erg lekker klinken. Dat je met Bruckner geweldig kunt schmieren en zwelgen is bekend, maar de muziek blijkt ook bij een pittig tempo prima te werken. Lekker fris en reuze interessant.

Verwachtingen en eerdere indrukken zijn moeilijk uit te schakelen bij het beleven van muziek, dat moet de haast schuimbekkende reacties wel verklaren. Het doet bijna denken aan de begintijd van de authentieke uitvoeringspraktijk van oude muziek. Wie weet legt Järvi wel de basis voor een herorientatie op de grote romantische klassiekers. Hij brengt op zijn minst een geheel eigen visie, die het verdient gehoord te worden.

Aanvullende informatie:

Speelduur: 62:05
Anton Brucker (1824-1896): Symphony No. 5, WAB 105
Residentie Orchestra The Hague, Neeme Järvi
Hybride SACD, 5.0 en stereo
Label: Chandos Records
Distrubutie: Codaex
Website: www.residentieorkest.nl


EDITORS' CHOICE