Meridian Sooloos (deel 1)

- lees hier het tweede deel van de Sooloos recensie -

Importeur Viertron verblijdt ons met twee grote koffers met daarin veilig opgeborgen de Sooloos apparatuur. Sooloos is geen samenstelling van losse componenten maar een echt compleet systeem. Een bron systeem wel te verstaan van een muziekserver en een opslagmogelijkheid. Dit betekent dat er nog wel een versterker en luidsprekers bij nodig zijn.

Maar laten we de koffers snel uitpakken. Normaal gesproken wordt de levering gedaan in stevige kartonnen dozen, maar het systeem dat wij ter beoordeling in huis krijgen is het demosysteem en dan is een robuuste koffer handiger en steviger dan een doos. In de ene koffer treffen we de Sooloos Control 10 media server aan samen met een losse netvoeding. In de andere koffer een soortgelijke losse netvoeding en de muziekbibliotheek Twinstore.Wat direct opvalt bij zowel de Control 10 als de Twinstore is de bouwkwaliteit en de afwerking. Beide apparaten hebben een geborsteld aluminium buitenkant, een heel gladde buitenkant overigens want er zijn aan de voorzijde in ieder geval geen knoppen of schakelaars te vinden. Soberheid gaat hier samen met elegantie e en dat voor audio apparatuur. Natuurlijk, achter Sooloos zit het Britse Meridian dat zich toch wel richt op de hogere prijsklasse en dus aan de esthetische kant van cd spelers, versterkers en luidspreker veel aandacht besteedt.Toch heeft Meridian de basis van Sooloos niet zelf ontworpen. Eind jaren e70 van de vorige eeuw starten Allen Boothroyd en Bob Stuart het bedrijf Meridian. De drive van beide oprichters leidt al snel tot innovatieve producten. Zo is het Merdian die voor het eerst actieve luidsprekers voor thuisgebruik maakt en daar direct succesvol mee is. Niet veel later zien beide heren de toekomst en dat is de compact disc. Zo komt Meridian als een van de eerste bedrijven buiten Sony en Philips met een eigen cd speler op de markt. De volgende stap is surround sound en op basis van de toch al aanwezige actieve luidspekers bouwen Stuart en Boothroyd een processor die meerkanaals opnamen kan weergeven.

Na allerlei zakelijke beslommeringen als gevolg van overnames en daaropvolgende terugkoop acties en weer een verkoop is het bedrijf nu gelukkig in rustig vaarwater terechtgekomene Het gevolg is wel date het merk zich nu veel meer op het hogere segment audio en video concentreert. Twee jaar geleden neemt Meridian Sooloos over. Sooloos, een naam die zowel achterstevoren als ondersteboven hetzelfde is, ontstaat in 2004 in het brein van studiotechnicus, producer en platenlabel-eigenaar Enno Vandermeer uit New York. Hij en enkele vrienden hebben het luxeprobleem dat ze hun uitgebreide collectie cdes willen digitaliseren. Enkel, geen van de beschikbare middelen zoals PCs of Macs bieden de mogelijkheden die ze willen. Vandermeer wil snelheid en superieure kwaliteit plus een ongevenaarde manier van het beheer van de muziekbestanden. Dus moet hij wat hij wil dan maar zelf gaan ontwikkelen en bouwen.

Een van de sterkste eigenschappen van Vandermeer ee naast zijn passie voor muziek e is zijn vermogen om mensen samen te brengen en te laten samenwerken. Het Sooloos systeem is dan ook het resultaat van collaboratie. Een architect, Andrew Skey, heeft de buitenkant van het systeem ontworpen, de pas afgestuurde kunstschilder David Raup staat garant voor de grafische user interface en de software wordt ontwikkeld door programmeurs die bekend zijn van hun prestaties voor de computer systemen van grote banken. Enige jaren van onderzoek, proberen, mislukken en weer proberen en de nodige tonnen aan investering leidt uiteindelijk tot het systeem dat we nu uitpakken. Het heet nog steeds Sooloos maar dan nu met Meridian er voor.De Control 10 bestaat uit een 17 inch aanraakscherm dat kantelbaar op een taps toelopende voet is geplaatst. In de voet zit aan de voorkant een gleuf met daarachter een zelfladende cd drive. Zowel het aanraakscherm als de voet is aan de zijkanten voorzien van koelribben. Deze maken het mogelijk dat de Control 10 zonder ventilatoren kan werken en toch voldoende koel blijft. Aan de achterkant van de Control 10 is het wat drukker. Het beeldscherm blijkt niet zo plat te zijn als verwacht, er zit achter het LCD scherm zelf nog een extra euitbouwe waarin zich de eigenlijke server hardware bevindt. In de voet bevinden zich zich de met kleuren gecodeerde aansluitingen.

Van links naar rechts zijn dat een paar RCA lijn ingangen, een aansluiting voor een afstandsbediening ontvanger en de Meridian Comms aansluiting. Dit is een aansluiting om andere Meridian apparatuur met de Sooloos te integreren tot een gecombineerd systeem. Dan volgt de Speakerlink connector. Speakerlink is ook weer een Meridian eigen protocol dat in dit geval het mogelijk maakt om de Sooloos direct aan Meridian actieve luidsprekers aan te sluiten. Een extra versterker is dan niet nodig want die zit al in de weergevers. Een S/PDIF digitale uitgang maakt het mogelijk de Sooloos Control 10 op een externe DAC aan te sluiten en dit hoeft geen Meridian DAC te zijn. In het rode vlak is de aansluiting voor de externe voeding opgenomen en daarnaast zit de laatste aansluiting, een zeer fraaie Neutrik Ethernet connector die ook de gewone RJ45 ethernet stekker accepteert. De hoofdschakelaar bevindt zich rechtsonder aan de achterkant van het beeldscherm, netjes uit het zicht dus.


EDITORS' CHOICE