REVIEW

Haydn – Jasper de Waal

Jan Luijsterburg | 01 april 2010

Joseph Haydn was in 2009 200 jaar dood. Vandaar dat hoornist Jasper de Waal zijn bijdrage aan de reeks First Chairs of the Royal Concertgebouw Orchestra geheel in het teken stelde van deze componist en diens broer Michael. Als vanzelfsprekend wordt de Waal begeleid door het eigen orkest in kamermuziekopstelling.

Haydn - Jasper de WaalIn de tijd van de Haydns verplaatste het terrein van de hoorn zich van de jacht naar de concertzaal. Nieuwe speeltechnieken werden ontwikkeld door een aantal virtuoze bespelers van het nog ventielloze instrument, zodat het ook voor componisten aantrekkelijk werd er muziek voor te schrijven. Lang niet alles is bewaard gebleven, vaak is niet meer te achterhalen wie wat componeerde, maar er blijkt genoeg materiaal om een mooie SACD mee samen te stellen.

Naast twee hoornconcerten en een divertimento met een behoorlijk veeleisende hoornpartij is er een Romance voor hoorn en strijkkwartet van Michael Haydn opgenomen dat een bewerking is van het middendeel van het bekende hoornconcert KV447 van Mozart. Slotstuk van dit album is een tweedelig werk van Michael met hoorn en trombone als prachtig mengende solo-instrumenten, met eerste stoel collega Jörgen van Rijen op trombone.

Net als in het eerste hoornconcert van Joseph zijn de cadensen vervaardigd door de Waals leermeester Herman Jeurissen, die ook de toelichting voor het begeleidende boekje schreef. De Waal bedacht zelf de cadens voor het tweede concert waarvan niet duidelijk is of het nu geschreven werd door Franz of Michael Haydn.

De in de Waalse kerk in Amsterdam gemaakte opnamen klinken fantastisch en Jasper de Waal excelleert in de soms razend moeilijke maar altijd muzikale solopartijen. Op http://www.channelclassics.com/jasper-de-waal-haydn-horn-concertos.html is een kort introductiefilmpje te zien met beelden van de opnamesessies.

Aanvullende informatie:

Speelduur: 55:00
First Chairs of the Royal Concertgebouw Orchestra vol. 3
Jasper de Waal, hoorn
Concertgebouw Chamber Orchestra o.l.v. Henk Rubingh
Hybride SACD: stereo / surround
Label: Channel Classics 
Distributie: Codaex


EDITORS' CHOICE