REVIEW

The Doobie Brothers – The Captain and Me

Eric de Boer | 04 maart 2010

Een bijna veertig (!) jaar oud album uitbrengen en de bekende mastertapes op zo’n manier weten te manipuleren dat er –alsnog- een zeer dynamisch resultaat verkregen wordt? Ik geef het u te doen. Het is MoFi in ieder geval gelukt, met het derde album van The Doobie Brothers.

The Doobie Brothers- The Captain and MeWant The Captain And Me is sinds kort verkrijgbaar op het fameuze label, in de vorm van een mooi uitgevoerde sacd. Nu heb ik het album toevallig ook op cd, die na het schrijven van deze recensie waarschijnlijk alleen nog in de auto beluisterd gaat worden. Want het verschil qua dynamiek is dusdanig dat de sacd veruit te prefereren is boven de cd versie uit 1990 (WEA). Zo zijn de basloopjes veel duidelijker hoorbaar, klinken instrumenten losser en klinkt het geheel voller en helderder op de geremasterde versie dan op de cd die ik reeds bezat.

De muziek dan. Het derde album van The Doobie Brothers heeft twee grote singels voortgebracht, die qua klank bekender zijn dan qua naam. Zo is er het immer lekker klinkende Long Train Running ( “Without love, where would you be now?”) dat tekstueel minder sterk is dan muzikaal. En natuurlijk China Grove, dat een voor die tijd vernieuwende heavy-metal sound met zich meebracht. De wat hogere manier van zingen op dit album was zijn tijd enige tijd vooruit, jaren later werd deze klank ruimschoots toegepast door bands als Van Halen of Bon Jovi, zij het in een meer geevolueerde vorm. Maar er komt meer kijken op het album, zo zijn er bluegrass en countryinvloeden hoorbaar op de titeltrack, kent het album rustiger tracks als Dark Eyed Cajun Woman en een meer naar hardrock neigende track als Evil Woman.

Het vijfkoppige gezelschap krijgt op The Captain And Me gezelschap van Little Feat pianist Bill Payne, die duidelijk een vinger in de spreekwoordelijke pap heeft gehad. Niet alle tracks zijn even sterk, de mastering klinkt heerlijk, ik kan me levendig indenken dat een rockband in die tijd precies zo klonk als op deze audiofiele reissue. Ook verkrijgbaar op 180 grams vinyl.

Aanvullende informatie:

Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 42:04 minuten
Website: www.doobiebros.com


EDITORS' CHOICE