REVIEW

J.S. Bach / E. Ysaÿe - Works For Violin Solo, Liza Ferschtman

Jan Luijsterburg | 18 februari 2010

Geen violist kan om de partitas en sonates van Bach heen, maar aan de andere kant is het bijna aanmatigend de illusie te koesteren nog iets toe te kunnen voegen aan de talloze uitvoeringen die al vastgelegd zijn. Liza Ferschtman liet zich niet weerhouden en overtuigt niet alleen door ongelofelijk mooi spel, maar ook door de overbekende stukken te combineren met de erop geïnspireerde sonates van de Luikse violist en componist Eugène Ysaÿe (1858-1931).

Ferschtman, Nederlandse met Russische roots, heeft afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als soliste, ensemblespeler en organisator, als muzikaal directeur van het Delfts kamermuziekfestival. Met deze CD lost ze alle denkbare verwachtingen meer dan in. Anders dan de hier besproken Julia Fischer en John Holloway heeft ze niet de volledige set van Bach’s Sonatas en Partitas vastgelegd, maar slechts de eerste sonate (BWV 1001) en de derde partita (BWV 1006). Die worden afgewisseld door de eerste en tweede van de zes sonates van Eugène Ysaÿe, die Bach’s stukken parafraseren en becommentarieren, met meenemen van twee eeuwen muziekontwikkeling.

Luisteren naar deze opnamen is een ware belevenis. Ferschtman vereenzelvigt zich volledig met de halsbrekende noten, en door de genadeloos directe maar door flinke kanaalscheiding toch sterk ruimtelijke opname zit je er met je neus bovenop. Een extreem kwetsbare situatie, maar er gaat niets mis, het effect is ongelofelijk intens en fascinerend.  

In vergelijking met de CD-laag is de SACD op dit hybride schijfje zachtaardiger, in volume maar ook in klankkleur. Voor de liefhebber van een optimale geluidskwaliteit is het een goede zaak dat Challenge voor haar klassieke uitgaven is overgestapt is naar dit medium. 

Aanvullende informatie:
Speelduur: 65:15
Liza Ferschtman – Works for violin solo
J.S. Bach – Sonata no. 1 in g minor BWV 1001; Partita no. 3 in E major BWV 1006
E. Ysaÿe – Sonata no. 1 in g minor op. 27 no. 1; Sonata no. 2 in a minor op. 27 no. 2
Hybride SACD, multichannel & stereo, afspeelbaar op CD spelers
Uitgave: Challenge Classics www.challenge.nl
Website: http://www.lizaferschtman.com/


EDITORS' CHOICE