REVIEWKEF

Kef Reference 205/2


Max Delissen | 28 januari 2010 | KEF

De Reference modellen van de Engelse luidsprekerfabrikant KEF behoren al sinds de eerste generatie tot de audiofiele bovenklasse. Liefhebbers weten dat deze serie van het Britse merk altijd bijzondere luidsprekers oplevert, van uiterst hoogwaardige monitorluidsprekers tot enorme vloerstaande modellen, vaak voorzien van aparte technische en akoestische oplossingen en immer het neusje van de zalm op het gebied van geluidsweergave.

Het merk KEF werd in 1961 opgericht door Raymond Cooke. De eerste jaren werkte het bedrijf vanuit een zogenaamde Nissen-Hut op het terrein van een metaalbewerkingsbedrijf in Maidstone, de Kent Engineering and Foundry, wat ook meteen de naam van het luidsprekermerk verklaart.

KEF - Raymond Cooke 
foto © kef.com

Cooke was een eigenzinnig genie die zich het overzichtelijke doel had gesteld de beste luidsprekers ter wereld te gaan maken. Aangezien dat niet lukte met de materialen die toentertijd beschikbaar waren lag het voor de hand dat hij zelf aan het uitvinden moest slaan. Dat resulteerde al gauw in bijzondere bas- en middentonen-units van folie-versterkt polystyreenschuim en Mylar tweeters. Het eerste model K1 werd al snel opgevolgd door de legendarische Celeste, die in zulke grote aantallen over de toonbank ging dat het bedrijf zich financieel geen zorgen meer hoefde te maken.

Het succes van de Celeste stelde hem onder meer in staat om in 1973 het eerste Reference model op de markt te brengen. Deze luidspreker, met de wat cryptische naam 104, veroorzaakte bij zijn introductie een kleine aardverschuiving. Recensenten en consumenten zagen zich gedwongen hun beeld over luidsprekers bij te stellen. Wat de fabrikant uit Maidstone met de 104 bereikte was dat particulieren de kans kregen een geluid in huis te halen dat tot dan toe voorbehouden leek aan professionele gebruikers in studio`s.

 

MERK

EDITORS' CHOICE