REVIEWKEF

Een nadere kennismaking

Max Delissen | 28 januari 2010 | KEF

Vele series later bestaat de huidige Reference reeks uit 8 modellen. Een subwoofer, een dipool surroundluidspreker, twee centerluidsprekers en vier luidsprekermodellen die je ook in een gewone stereo-setup kunt gebruiken. Het topmodel, de 207/2, was al eens te gast op onze redactie. Dat was een indrukwekkende ontmoeting, maar eentje met een kanttekening. Omdat de ruimte waarin de 207`s bivakkeerden op de een of andere manier een vervelende bijrol voor zich opeiste kwam de luidspreker niet uit de verf zoals wij dat hadden gehoopt. Een nadere ontmoeting op de VAD Show van afgelopen jaar bevestigde dat het inderdaad aan onze ruimte had gelegen, want de 207/2 maakte daar zeer fraai muziek.

Toen we het aanbod kregen om een tijdje met de kleinere zus, de 205/2, te spelen was onze reactie weliswaar gretig, maar dachten we ook met enige reserve terug aan hetgeen er de vorige keer gebeurde. Die vrees bleek ongegrond, want toen de in prachtig licht Satin Sycamore (Plataan) uitgevoerde 205/2 eenmaal aangesloten was en we de afstemming (waarover later meer) voor elkaar hadden, bleek de match met de ruimte deze keer heel erg goed te gaan, en een periode van ongegeneerd luistergenot brak aan.

Al snel bleek dat de 205/2 een luidspreker is die het de versterker niet heel erg moeilijk maakt. Hoewel qua prijs een beetje uit verhouding hebben we het meeste naar de luidspreker geluisterd met de Rotel RA-1520 versterker, die over ruim voldoende kracht én muzikaliteit bleek te beschikken om de KEF aan het zingen te krijgen. Dat mag, nee, dat moet overigens als welgemeend compliment voor deze gunstig geprijsde versterker worden opgevat.

De impedantie zakt nergens onder de 3,2 Ohm, een (minimaal gevraagd) versterkervermogen van 50 watt is tegenwoordig ook eerder regel dan uitzondering, en met een gevoeligheid van 90 dB mag je gerust spreken van een hoog rendement. Allemaal gunstige omstandigheden voor een versterker dus.

KEF 205/2 

De 205/2 is een rijzige verschijning, met een hoogte van ruim 110 centimeter. De bovenin de kast geplaatste concentrische Uni-Q middentoner/tweeter unit is in een eigen behuizing ondergebracht met een bolle afdekking die qua vorm een beetje aan zo`n ouderwetse gevlochten bijenkorf doet denken. Omdat deze (zwart gekleurde) deksel een stukje boven de houten kast uitsteekt lijkt de totale hoogte dus behoorlijk mee te vallen. Ook is het front niet al te breed. We meten minder dan 30 centimeter ten opzichte van een diepte van ruim 40 centimeter. Echter: omdat de kast naar achteren toe conisch wegloopt is het totale postuur van de luidspreker gerust slank te noemen. De afwerking is werkelijk prachtig. Het echte houtfineer geeft een subtiele zweem van diepte aan het kastoppervlak en zorgt zo voor een nog kleinere aanblik. De doos met meegeleverde accessoires zou in de gemiddelde werkplaats niet misstaan.

KEF Toolbox

 

MERK

EDITORS' CHOICE