REVIEW

Norah Jones- The Fall

Eric de Boer | 07 januari 2010

The Fall is alweer het vierde studioalbum van Norah Jones. Meer van hetzelfde? Nee, de zoetgevooisde Jones wilde eens wat nieuwe invloeden en complementeerde haar fijne zangstem met veel bekende, maar voor haar nieuwe invloeden.

Norah Jones- The FallDat maakt dat The Fall een nieuwe muzikale weg inslaat, zonder af te wijken van de piano-/zangcombinatie die zo goed bij de stem van Norah Jones past. Maar de bijeengebrachte invloeden van diverse muzikanten maken dat dit nieuwe album (gelukkig) geen hoog Sky Radio gehalte meer heeft. Jones heeft muzikaal gezien steun gezocht en gevonden in producer Jacquire King (Kings of Leon, Tom Waits). Verder drumt Joey Waronker (R.E.M., Beck) mee op enkele tracks en naar verluidt heeft ook Ryan Adams een vinger in de muzikale pap gehad.

Het album wordt nog steeds gedragen door de stem van Norah Jones, die weliswaar wat gerijpter overkomt. Rustiger tracks staan haar nog steeds even goed, wat maakt dat nummers als I Wouldn’t Need You of December herkenbaar zijn zonder te vervallen in saaie eenheid. Maar ook de gitaar heeft op The Fall een grotere rol gekregen. Blues en Americana invloeden zijn duidelijk hoorbaar, de tracks You’ve Ruined Me of zelfs Back To Manhattan doen me enigszins denken aan Norah’s samenwerking met de Peter Malick Group (New York City uit 2003).

The Fall is gewoon een lekkere luisterplaat geworden die zowel nieuwe luisteraars als Norah Jones fans zal gaan aanspreken. Geeft het album wel meer dan één draaibeurt om hem op zijn juiste waarde te schatten, hoewel ik weinig mensen ken die deze cd niet zouden kunnen waarderen. Als de opname nog ietsje sterker uit de verf was gekomen was het helemaal een goed album, maar bovengemiddeld is de productie zeker.

Aanvullende informatie:

Label: Blue Note Records
Speelduur: 45:56 minuten
Website: www.norahjones.com


EDITORS' CHOICE