REVIEW

O’Horten


Jan Luijsterburg | 30 december 2009

Odd Horten is een vrijgezelle treinmachinist van 67. Hij moet met pensioen en dat vindt hij niks. Zijn collega’s organiseren een feestje aan de vooravond van zijn laatste rit van Oslo naar Bergen. Het loopt zodanig uit de hand dat deze trouwe kracht nota bene die trein mist. Zonder de vaste structuur van de dagelijkse rit door vele tunnels staat het leven van Horten op losse schroeven.

O’HortenDe Duitse mijnwerker Schulze had tenminste nog de Blues die hem naar een nieuwe bracht, maar Horten heeft alleen zijn pijp. Die houdt hij consequent rokend. Hij reist wat door de stad en ontmoet mensen die qua excentrieke eigenzinnigheid niet voor hem onder doen.

Regisseur Bent Hamer heeft een scherp oog voor het absurde. We mochten al eerder van zijn gortdroge humor genieten door zijn films Kitchen Stories en Factotum. Zijn werk, bevolkt door eenzame oudere mannen, wordt veel vergeleken met andere Scandinavische filmmakers als Roy Andersson en Aki Kaurismäki, maar ook de wereld van Alex van Warmerdam is niet ver.

Een plot is er nauwelijks, het tempo is tergend, maar de waanzin van alledag is alom aanwezig en leidt tot Jiskefet achtige momenten waarin lulligheid tot kunst verheven wordt. Liefhebbers daarvan kunnen dus hun hart ophalen.

O’Horten

De als interview aangekondigde extra is meer een trailer met enkele zinnen commentaar van de regisseur. Hij toont zich net als Odd geen spraakwaterval. Odd, de Engelse betekenis van het woord dringt zich op.

Aanvullende informatie:

Noorwegen, 2007
Speelduur: 90 minuten
Regie, scenario en productie: Bent Hamer
Camera: John Christian Rosenlund
Montage: Pål Gangenbach
Muziek: Kaada
Art direction: Karl Júlíussen
Met: Bård Owe, Espen Skjønberg, Ghita Nørby, Bjørn Floberg
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 2.0
Extra: interview, 5 minuten
Uitgave: Amstelfilm
Distributie: de Filmfreak 

EDITORS' CHOICE