REVIEW

Carolin Widmann & Simon Lepper - Phantasy of Spring

Jan Luijsterburg | 17 december 2009

Een eeuw geleden vond een aardverschuiving plaats in de klassieke muziek. De romantiek was aan haar eind gekomen en er werden drastische nieuwe paden ingeslagen. Carolin Widmann en Simon Lepper onderzoeken wat dat betekende voor de combinatie van viool en piano, rijk aan traditie, problematisch in de nieuwe tijd, aan de hand van componisten Morton Feldman, Bernd Alois Zimmermann, Arnold Schönberg en Iannis Xenakis.

Carolin Widmann & Simon Lepper - Phantasy of SpringFeldman inspireerde zich op een Perzisch tapijt: een ingenieus patroon vol schijnbare herhalingen die als je goed kijkt toch van elkaar verschillen. Delicaat en verfijnd, een vlechtwerk dat een zeer ongebruikelijke invulling geeft aan het begrip virtuositeit. Niet van deze wereld, zo mooi.

Zimmermann knalt er hierna stevig overheen met zijn enerverende sonate in drie delen. De Duitse componist begon vanwege de oorlog met een flinke achterstand aan zijn carrière en lijkt pas de laatste jaren op waarde geschat te gaan worden. Een fenomenaal stuk.

Schönberg loste het dilemma van de notoir lastige balans tussen viool en piano op door voluit voor het eerste instrument te kiezen. De piano levert slechts begeleiding. Dit late werk van de vernieuwer bij uitstek combineert een abstracte vorm aan een maximum aan expressie.

Dat Xenakis muziek benadert als architectuur wordt mooi geïllustreerd in zijn stuk Dikhthas. Archetypische technieken voor de instrumenten worden gepresenteerd als klankblokken, waardoor het karakter van het stuk sterk varieert. Flauw om te stellen dat het staat als een huis, maar indruk maken, dat doet het zeer.

Carolin Widmann kreeg veel lof voor haar schitterende CD met de vioolsonates van Robert Schumann, maar is eigenlijk specialiste in twintigste eeuws repertoir. Simon Lepper specialiseerde zich in het begeleiden, en toont zich een ideaal partner in dit repertoir. Het blijft muziek die niet bij iedereen gemakkelijk in het gehoor zal liggen, maar de overgave waarmee hier gemusiceerd wordt is een niet te weerstaan pleidooi. Dat de opname weer heel mooi is, ach, overbodig te melden, dit is immers een uitgave van ECM.

Aanvullende informatie:

Speelduur: 52:25
Carolin Widmann viool
Simon Lepper piano
Morton Feldman - Spring of Chosroes
Bernd Alois Zimmermann - Sonate für Violine und Klavier
Arnold Schönberg - Phantasy for violin with piano accompaniment, op 47
Iannis Xenakis - Dikhthas
Label: ECM New Series 
Distributie: Challenge 
Website:
http://www.carolinwidmann.com
http://www.simonlepper.com


EDITORS' CHOICE