REVIEWB&W

Hanss Acoustics RC-20 maakt ze schoon

René van Es | 11 december 2009 | Fotografie René van Es | B&W

De liefhebber van vinyl kan niet zonder een behoorlijke platenwasmachine. De oude stoffige collectie van de zolder vraagt om een wasbeurt, zodat de chips en dipsausjes uit de jaren `60- `70 uit de groeven worden gewassen. De koopjes van de rommelmarkt op Koninginnedag verdienen een tweede leven zonder vuil en zelfs de nieuw aangekochte 180 grams exemplaren worden beter en vooral minder statisch met de juiste vloeistof en platenwasbeurt.

Platenwassers zijn er in soorten en maten, van zeer eenvoudige Knosti exemplaren tot kostbare, dubbelzijdige wasmachines, uitgevoerd in plexiglas. Ergens tussen die twee uitersten vinden we de nieuwste aanwinst op de Nederlandse markt, de Hanss Acoustics RC-20 die uit China komt, al doet zijn naam dat niet direct vermoeden. Eigenlijk doen alle duurdere wasmachines hetzelfde. Ze laten de te behandelen plaat vastgeklemd rondraaien op een plateau, waarna een afzuiger de opgebrachte vloeistof met het losgeweekte vuil kan afzuigen en opslaan in een reservoir. De verschillen tussen de wassers zitten deels in de afwerking, deels in slimmigheden die bedacht zijn en deels in de kracht van de motor om de afzuiging te regelen.

www.music2.nl

De Hanss Acoustics RC-20 valt tussen alle andere platenwasmachines direct op. De meeste lijken op een oude koffergrammofoon zonder hoorn. De Hanss heeft afgeronde vormen, is langwerpig en is veel hoger dan normaal. Beslist sierlijk van vorm. De behuizing is gemaakt uit aluminium delen, met een kunststof bodem en een aluminium bovenplaat. Andere delen, zoals de afzuigarm en het plateau, zijn eveneens van kunststof. Op de voorzijde slechts twee stevige schakelaars, ieder met één functie: aan of uit. Voor de motor en voor de afzuiger. In tegenstelling tot sommige andere wassers draait de Hanss slechts één kant op. Dat vind ik geen bezwaar.

MERK

EDITORS' CHOICE