REVIEW

Christian Wallumrød Ensemble – Fabula Suite Lugano

Jan Luijsterburg | 04 december 2009

Eclectisch, die term is bij uitstek van toepassing op het werk van pianist en componist Christian Wallumrød en zijn sextet. Het tegengestelde van eenkennig. Barok en Scandinavische folk worden als vanzelfsprekend op jazzy wijze gemengd met Oosterse invloeden en vooral de verstilde klankwereld van John Cage en Morton Feldman. Met een intrigerend, volstrekt uniek resultaat.

Christian Wallumrød Ensemble – Fabula Suite LuganoVele minuten lang kan het soms helemaal stilvallen, zoals in het bijna acht minuten durende Pling. In die tijd worden de klanken steeds ijler, iedere toon kan de laatste zijn, maar toch gaat het steeds door. Daar staat een conventioneel meeslepende melodie in folkloristische stijl als Jumpa tegenover, een stuk dat omdat het terugkeert als een soort leidmotief wordt in de uit 18 bijzonder uiteenlopende delen bestaande suite. Of een vrij letterlijk bewerkte sonate van Scarlatti.

Niet meer dan logisch dat de combinatie van instrumenten ook een ongebruikelijke is. De piano van Wallumrød wordt geflankeerd door een trompet, strijkers, waaronder een traditionele Hardanger viool, barokharp en slagwerk. Lang niet altijd spelen alle muzikanten tegelijk; er zijn solo’s en duetten.

Op wonderbaarlijke wijze vormen al die invloeden en stijlen een lastig te benoemen geheel, een eigen geluid. Het even soepele als geconcentreerde spel is daarin een belangrijke factor, er is voortdurend sprake van magie. Weerbarstig en meeslepend. Eigenlijk vat Wallumrød de essentie van de ECM catalogus samen.

Dat deze CD ook door ECM als een belangrijke uitgave gezien wordt blijkt wel uit het feit dat hij vrijwel onmiddellijk na de opname, gemaakt in Lugano juni dit jaar, uitgebracht is, terwijl daar anders meestal geruime tijd overheen gaat.

Aanvullende informatie:

18 tracks, speelduur 65:08
Christian Wallumrød: piano, harmonium, toy piano;
Eivind Lønning: trumpet;
Gjermund Larsen: violin, hardanger fiddle, viola;
Tanja Orning: cello;
Giovanna Pessi: baroque harp;
Per Oddvar Johansen: drums, percussion, glockenspiel.
Label: ECM 
Distributie: Challenge 
Websites:
http://www.christianwallumrod.com
http://www.myspace.com/christianwallumrodensemble


EDITORS' CHOICE