REVIEW

The Cars – Shake It Up

Eric de Boer | 04 december 2009

We schrijven 1981, wanneer The Cars hun alweer vierde studioalbum uitbrengen. Meer en meer van rockmuziek afwijkend, hoewel er nog duidelijke jaren zeventig invloeden hoorbaar zijn in het gitaarwerk. En met die typische begin jaren tachtig invloeden.

The Cars – Shake It UpMobile Fidelity Sound Lab heeft weer eens een re-issue uitgebracht, ditmaal op 24 Kt Gold cd. De kwaliteit van de mastertapes was blijkbaar erg goed, want hoewel de verantwoordelijken voor de mastering zich verontschuldigen voor eventuele ‘artefacten’ in het geluid, klinkt de opname ruimtelijk en open. MoFi heeft dan ook de bekende naam hoog te houden wat betreft hun weergavekwaliteit. De originele mastertapes zijn indertijd trouwens opgenomen in The Cars’ eigen studio in Boston.

De tracks op Shake It Up zijn op één uitzondering na (This Could Be Love) allemaal geschreven door medeoprichter van de band en tevens leadzanger Ric Ocasek. De new wave poprock van The Cars blijft erg herkenbaar, hoewel er op dit album wel meer wordt gegrepen naar elektrische gadgets zoals handclaps en een af en toe tot irritatie van deze recensent doorgevoerd keyboard met een gezapig orgelgeluid. Goed, dan sla je tracks als Victim Of Love gewoon over. Of Think it Over, dat meer beats en gedateerde new wave crossovers kent, maar op zo’n doorsnee en onpersoonlijke wijze vertolkt dat The Cars op dit nummer nogal middelmatig op me overkomen. Sterke tracks zijn de opener Since You’re Gone, de titelsong of Maybe Baby, dat een mooie weergave is van de band en haar transitie tussen twee muzikale decennia.

Met Shake it Up heeft MFSL een select groepje liefhebbers en verzamelaars van The Cars ongetwijfeld heel blij gemaakt. Het album staat bol van clichés uit de vroege lente van de tachtiger jaren en The Cars laten qua muzikaliteit echter weinig innovatiefs horen. De mooie opname maakt een hoop goed, samen met een paar nummers die tussen de vulling door voor een toch wel prettige luisterervaring zorgen.

Aanvullende informatie:

Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 40:15 minuten
Website: http://www.myspace.com/thecarsunlocked


EDITORS' CHOICE