REVIEW

Bliss – My World Your World

Eric de Boer | 26 november 2009

Een band met een veelgehoorde naam, die in ons land toch niet zo heel bekend is. Bliss, een van origine Engelse band, is weer herenigd en brengt een heel nieuw album uit, met invloeden van twintig jaren ervaring. En met een zangeres van groot formaat!

Bliss – My World Your WorldNadat de band in de tachtiger jaren werd geformeerd rond zangeres Rachel Morrison en bassist Paul Ralphes kwam er een eerste album uit in 1989, getiteld Loveprayer. De tweede plaat die werd gemaakt in 1991 (A Change In The Weather) leverde weliswaar drie singles op, die helaas niet veel succes oogstten. Later in de jaren negentig werd de band ontbonden en werd er gewerkt aan diverse soloprojecten. Rachel ging in 2000 samen met haar echtgenoot Tom E. Morrison verder als elektronica project getiteld Meeker, wat een tour opleverde en meerdere van hun tracks werden gebruikt voor films. In 2006 ontmoetten ze Ralphes weer en zo werd het idee om Bliss (niet te verwarren met het Deense elektropopduo) weer samen te brengen waarheid.

Na het uitbrengen van een digitale ‘back-catalog’ en een ‘best-of’ via het Duitse label Zounds is nu de verdienstelijke derde cd van de band -My World Your World- uitgekomen via India Records. Het album bevat voornamelijk popmuziek, met vele zij-invloeden. De stem van rachel Morrison leent zich bijvoorbeeld prima voor soulmuziek (Talking Dreams, Soul In The City), maar ook rustiger tracks als You Do Something To Me, The Drug That I Am On (met Portishead-achtige zang) of het op bloedmooie door elektrische gitaar ondersteunde Further Than We’ve Gone excelleert Rachel. De ene keer doet ze me denken aan Joss Stone, dan weer aan Eva Cassidy.

De opname is ook van prima kwaliteit, hoewel het wat voller had mogen klinken op sommige nummers. Bliss mag wat mij betreft gelukkig zijn met de keuze om weer samen te komen, wat heeft geresulteerd in een bovengemiddeld resultaat in de vorm van dit album. Heerlijke luistermuziek.

Aanvullende informatie:

Label: India Records/ Rough Trade
Speelduur: 51:14 minuten
Website: www.blisstheband.com


EDITORS' CHOICE