REVIEWNuforce

NuForce MSR-1 muziekserver

Sinds enige tijd is het integreren van opgeslagen muziek in een home theater of stereo opstelling als standaard geaccepteerd door vele consumenten. De integratie van diverse domotica in een gemiddeld huishouden is eigenlijk al onstuitbaar geworden. Voor filmliefhebbers zijn er vele (netwerk-) spelers te koop, al dan niet voorzien van een harde schijf. Maar ook hifiliefhebbers hebben steeds meer keuze uit streamers en muziekservers. Veel merken voegen dit soort apparaten maar al te graag toe aan hun assortiment, om de vooruitgang van deze tijd bij te kunnen blijven benen en hun klanten een goed passend product te kunnen leveren.

Zo ook het Amerikaanse NuForce, dat sinds kort de MSR-1 muziekserver beschikbaar heeft. Importeur Crusade Audio was zo vriendelijk om één van deze nieuwe servers beschikbaar te stellen voor een recensie. Een verslag van een computer, omgetoverd in een veelzijdig afspeelapparaat voor muziek.

Computer?

Jazeker! Sommige producenten maken de keuze voor het ontwerpen van een zogenaamde statische speler (T+A, Blacknote), terwijl onder andere NuForce ervoor heeft gekozen om een heuse computeropbouw om te toveren in een handig medium met het voordeel van een grotere veelzijdigheid. Groot voordeel van deze keuze is het makkelijk kunnen toepassen van een –al dan niet zelf ontworpen- bediening.

NuForce MSR-1 muziekserver

De GUI (Graphic User Interface) die wordt toegepast in de MSR-1 is ontworpen door iSonata en werkt volledig onder het op Microsoft Windows XP gebaseerde apparaat. Zoals in iedere computer bestaat de opbouw van het toestel uit een voeding, een moederboard, geheugen en in dit geval een 500 GB harde schijf. Het betreft hier geen SSD harddisk, maar een gewone roterende schijf.

Het opstarten en afsluiten geschiedt dus eigenlijk als een computer. Afsluiten kan middels de interface, aanzetten kan alleen door de kleine knop op de achterzijde van de mooi en strak vormgegeven muziekserver in te drukken. De snelheid van de koelende fan in het apparaat kan worden aangepast, in het door de importeur aangeleverde testmodel was deze wel hoorbaar tijdens zacht afspelen. Voor afspelen of rippen van de muziek zit er een sleuf aan de voorzijde van de MSR-1 waar de cd vrij diep in moet worden geduwd om hem op te laten pakken door het laadmechanisme.


EDITORS' CHOICE