REVIEWNuforce

De uiteindelijke luistersessie

Meteen na aankomst heb ik zoals eerder gezegd samen met de importeur de MSR-1 aangesloten. Hierna, tijdens de eerste luisterminuten, werd al meteen duidelijk dat de analoge verbindingen toch wel inferieur waren ten opzichte van de digitale uitgang. Wat jammer te noemen is, want als je meer dan één zone wilt aansturen ben je als gebruiker genoodzaakt om in ieder geval in één van de twee ruimtes gebruik te moeten maken van het ‘mindere’ geluid. De digitale aansluiting bracht al in de eerste minuten een stuk meer stage, diepte en detail. NuForce meldt bewust op haar website dat ze hier bewust voor hebben gekozen om “de high-end gebruiker de optie te bieden om een state-of-the-art DAC te kunnen toepassen”… Dit noopte mij om voor deze test mijn receiver als DAC annex voorversterker te gebruiken en de Blacknote DSA-150 enkel als eindversterker in te zetten. Door de Denon receiver in de ‘pure direct’ stand te schakelen worden alle overbodige cirquits uitgeschakeld en worden de signalen zo puur mogelijk doorgegeven aan de versterking.

NuForce MSR-1 muziekserver

Een veel door mij beluisterde artiest de laatste tijd is Loreena McKennit. Ideale muziek voor dit jaargetijde. Op het alweer uit 2006 stammende album An Ancient Muse staat de prachtige track Beneath a Phyrgian Sky. Om de vergelijking wat interessanter te maken heb ik de optie gekozen om de geripte cd tegelijkertijd in de lade van mijn DVD-2900 multispeler te leggen en een één op één vergelijking toe te passen. Hoewel de MSR-1 de opgeslagen FLAC-bestanden over de digitale aansluiting prima afspeelt, kent de aansluiting van mijn multispeler toch wat meer levendigheid. Loreena’s stem komt wat verder los, er treedt meer microdetail op en het geluidsbeeld lijkt wat groter te zijn. De MSR-1 klinkt in verhouding niet slecht, maar laat qua microdetail toch wat steekjes liggen.

Over op een andere muziekstijl, de zeer mooi opgenomen xrcd getiteld The Super Extended Resolution Sound of TBM, op het FIM-label biedt een leuke compilatie van muziek van het Japanse Three Blind Mice jazzlabel. Mari Nakamoto zingt hierop het mooie en intense Georgia On My Mind. De bas, gitaar en stem kennen in deze opname ieder een duidelijke plaatsing en deze wordt door de MSR-1 droog maar eerlijk vertolkt. In deze opname van zeer hoge kwaliteit is het eerder geconstateerde verschil een stukje kleiner, hoewel de cd zelf nog steeds iets meer microdetaillering kent en in mijn set hierdoor wat meer rust kent. De lage tonen worden door de MSR-1 wel erg strak weergegeven, hierin excelleert de speler wel. Ook klassiek georienteerde muziekstijlen kan de MSR-1 op dezelfde wijze weergeven. Van Janine Jansens cd Bach: Inventions & Partita speel ik Partita for Solo Violin No. 2 in D Minor, BWV1004: 4. Gigue, waarbij de strijklust van Janine rustig op me wordt overgebracht. De MSR-1 wordt in ieder geval niet scherp en kent een snelle verwerking, waardoor de vioolmuziek ondanks de vlugge bewegingen van de strijkstok over de snaren goed volgbaar blijft. Ook de diepte in het geluidsbeeld blijft hierdoor in stand.


EDITORS' CHOICE