REVIEW

Claire Martin – A Modern Art

Eric de Boer | 12 november 2009

Als jazz zangeres heb je vaak een klein, select gezelschap van vaste luisteraars en fans. De Britse Claire Martin (42) gaat alweer enige tijd mee en staat onder contract bij het audiofiele Linn Label. A Modern Art kwam onlangs uit en plaatst Claire op eenzame hoogte in het genre.

Claire Martin – A Modern ArtWant alle commercie rondom bekende zangeressen als Krall, Barber of Jachintha ten spijt, geniet Martin bij Linn Records de luxe van een compleet oeuvre bij één label. A Modern Art (deze titelsong is van Cy Coleman) is een prettige mix van een paar bekende Songbook schrijvers, samen met nieuwere werken van onder andere Mark Winkler of Donald Fagen. Het album klinkt meer dan volwassen en bevestigt Martins plek op de wereldjazzlijst als eerste Engelse jazzvocalist.

Voeg bij de gerijpte, licht rokerige altstem van Claire een uitermate kundige muzikale omlijsting van diverse muzikanten, waarvan ik vooral Gareth Williams (piano, keyboards) en de door twee man bezette drums (James Maddren en Chris Dagley) ver boven de rest vind uitsteken en het plaatje is compleet. De opname is fenomenaal qua plaatsing, zowel op de stereolaag als op de meerkanaals versie van deze hybride sacd. Linn Records maakt haar reputatie als audiofiel label weer meer dan waar en biedt met dit album een ware referentie. Hoewel alle tracks heerlijk wegluisteren, zijn er natuurlijk uitschieters, zoals het lekker slepende Totally, het rustiger Sunday Morning Here With You (luister naar die verfijnde belletjes rondom de muziek…) of het meer door sax en trombone gedragen So Twentieth Century.

Claire Martin staat voorlopig bovenaan mijn lijst van jazz zangeressen met een vernieuwende eigen sound en opnamekwaliteit. Fijne jazz met gelukkig een audiofiele tint! Een aanrader, nee, verplichte kost voor liefhebbers!

Aanvullende informatie:

Label: Linn Records
Speelduur: 52:46 minuten
Website: http://www.clairemartinjazz.com


EDITORS' CHOICE