REVIEW

Janine Jansen- Beethoven / Britten Violin Concertos


Eric de Boer | 05 november 2009

Een nieuwe Janine Jansen in de winkels! Dat doet vele muziekliefhebbende harten vaak sneller kloppen. Zo ook het mijne. Janine weet met haar passie voor vioolmuziek altijd een gevoel op me over te brengen waar ik vrolijk van word. Deze nieuwe persing komt alweer uit op het fameuze Decca label, en is voorzien van werken van Beethoven en Britten.

Janine Jansen- Beethoven / Britten Violin ConcertosDat ik niet de enige ben die graag ontspant bij het vioolspel van Janine, blijkt uit de ontelbare downloads die blijkbaar worden gepleegd (al dan niet betaald). Beethoven/Britten Violin Concertos is één van de meest gedownloade albums van dit moment. Alleen dat is al een kunst, aangezien het toch echt gaat om klassieke muziek. Jansen verkoopt blijkbaar. Gelukkig, want hieruit blijkt dat de iPod-generatie dus ook luistert naar klassieke werken.

Het zesde album van de 31-jarige Jansen bestaat uit twee werken, allereerst Ludwig von Beethovens Vioolconcert in D majeur (op. 61 ré majeur – D-Dur). Dit bekende werk van Beethoven wordt op fenomenale wijze ondersteund door Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen onder leiding van Paavo Järvi. Het orkest sluit echt naadloos aan op Janines spel, die overigens op een geleende Antonio Stradivari ‘Barrere’ speelt, evenals het Britten Concert. De muziek ademt passie en tegelijkertijd rust en Janine komt zekerder dan ooit op me over.

Hoe complexer het stuk van Benjamin Britten dan is, des te mooier Janine’s spel naar voren komt. Britten komt uit de twintigste eeuw en heeft Jansen schijnbaar altijd al kunnen bekoren met zijn Violin Concerto (op. 15). Ik kan me na meermaals luisteren niet aan de gedachte onttrekken dat dit stuk echt Janine Jansens wens was om uit te mogen brengen en dat ze aan de complexiteit van het stuk meer plezier beleefde dan aan Beethoven. Wederom staat Paavo Järvi te dirigeren, maar nu voor het London Symphony Orchestra. Of het ligt aan de dirigent, het orkest of aan Jansen zelf, Janine komt in dit stuk verder naar voren en klinkt niet zo naadloos aaneengesloten op het orkest als bij Beethoven. Terwijl haar spel nu juist van hoger niveau is.

Desalniettemin is Beethoven/ Britten een erg geslaagd en zelfs aimabel project om door een groot publiek omarmd te kunnen worden. Wat alleen maar toe te juichen valt. De lusten om te spelen zijn volgens mij bij de jonge violiste nog lang niet bekoeld en ik kan daar niet anders dan gelukkig mee zijn. De cd biedt ook nog een leuke bonus-dvd met daarop een promo en een interview. Met de prima opname en persing op Decca samen kan ik dus wel weer even vooruit, benieuwd wat er nog meer uit haar strijkstok gaat komen!

Aanvullende informatie:

Label: Decca
Speelduur: 73:19 minuten
Website: www.janinejansen.com

EDITORS' CHOICE