REVIEW

Simeon ten Holt – Canto Ostinato - Assaia Cunego


Jan Luijsterburg | 23 oktober 2009

De populariteit van Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt lijkt sinds het werk in 1979 voltooid werd alleen maar groter te worden. Geschreven voor vier klavierinstrumenten laat het een grote vrijheid aan de uitvoerenden, ook in de keuze van instrumenten. De Italiaanse Assia Cunego maakte een versie voor solo harp.

Assia Cunego - Simeon ten Holt – Canto OstinatoCanto Ostinato en de grote pianowerken in dezelfde stijl die ten Holt later nog maakte, past in de stroming van de minimal music. Daarbinnen bestaat veel variatie, van machinaal tot romantisch, maar het effect van het langdurig op een sterk ritmische wijze herhalen van een minimale hoeveelheid noten werkt vrijwel altijd hypnotiserend.

Canto Ostinato is een soort catalogus van mogelijkheden voor de uitvoerenden, binnen een consequent volgehouden deinende vijf-tels maat. 106 secties kunnen zo vaak herhaald worden als de uitvoerenden willen en ze kunnen naar believen lijnen spelen of weglaten. Er zijn duidelijke spanningsbogen, de muziek zwelt aan of zakt weg, en het publiek wordt meegenomen in een steeds weer verrassend verhaal, waarin, ruim over de helft van het stuk in sectie 74 ineens een betoverend mooi thema opbloeit dat steeds al in de lucht hing, en na een paar minuten weer verdampt.

Het stuk wordt veel gespeeld en is al vaak opgenomen. Aanvankelijk ging het dan meestal om versies van ongeveer drie uur, gespeeld op vier vleugels. De laatste jaren verschijnen er meer ingedikte versies die op één CD passen, wat als groot voordeel heeft dat je als luisteraar niet uit de trance gehaald wordt om de volgende CD op te zetten.

De componist was vorig jaar erg te spreken over de versie die Assia Cunego bij gelegenheid van zijn 85ste verjaardag speelde op één harp. Natuurlijk verdwijnt er een hoop van de intrigerende gelaagdheden die vier muzikanten kunnen generen. In haar supergeconcentreerde uitvoering stelt Cunega daar een enorme transparantie en focus tegenover. Het rituele karakter van de muziek wordt er alleen maar sterker door en deze versie is dan ook een belangrijke aanvulling op eerdere interpretaties. Pianist Ivo Jansen werd er zodanig door geprikkeld dat hij eens goed ging zitten voor een versie voor één piano, die binnenkort ook op CD verschijnt.

Aanvullende informatie:

Speelduur: 72:25
Assia Cuego – harp
Label: Etcetera 
Distributie : Codaex
Websites:
http://www.simeontenholt.com
http://www.canto-ostinato.com


EDITORS' CHOICE