REVIEW

Joel Fan - West Of The Sun


Jan de Jeu | 23 oktober 2009

World Keys, het eerste album van de jonge, uit New York afkomstige pianist Joel Fan dat op het Reference Recordings label verscheen, nam de luisteraar mee op een reis door de hele wereld. Opvallend was dat hij zich niet alleen richtte op de meest bekende werken van de diverse klassieke componisten. Voor zijn tweede album op hetzelfde label heeft hij zijn keuze beperkt tot negen componisten uit Noord en Zuid Amerika waarbij hij opnieuw niet voor de meest voor de hand liggende composities geopteerd heeft.

Joel Fan - West of the SunDaaronder twee lange, serieuze piano sonates van Alberto Ginastera (no.1) en Samuel Barber (Op. 26). Maar er zijn ook muziekvormen waaronder maxixe, milonga, chôro, negro spiritual, etude en een set bagatelles. Deze laatstgenoemde Nine New Bagatelles van William Bolcom zijn hier zelfs voor het eerst op cd te horen.

Gestart wordt echter met Ernesto Nazareth’s tango Vem Cá Branquinha waarbij het basisthema afwisselend terugkeert in de linker- en de rechterhand. Het brede scala van muziekwerken is verder afkomstig van componisten als Louis Moreau Gottschalk, Astor Piazzolla, Heitor Villa-Lobos. Amy Beach en Margaret Bonds.

Zevenenzestig minuten en zeventien seconden lang wordt de luisteraar getrakteerd op zeldzaam sensitief, levendig spel met een veelal vederlicht touche. Uitmondend in een krachtig bruisend vierde deel van Barber’s compositie dat zonder bemoeienis van de vrouw van Horowitz waarschijnlijk nooit geschreven zou zijn.

EDITORS' CHOICE