REVIEW

Stravinsky - Petrushka / Pulcinella / Symphonies of Wind Instruments

Ferd Op de Coul | 01 oktober 2009

Strawinsky’s al decennia tot de eer der `klassieke` altaren verheven muziek voor de balletten Petrushka en Pulcinella zijn op een nieuwe sacd verklankt door het Radio Philharmonisch Orkest en de Radio Kamer Philharmonie, onder leiding van chef-dirigent Jaap van Zweden. Het derde werk op deze Strawinsky-cd is Symphonies Of Wind Instruments, andermaal door het RPO met Van Zweden op de bok.

Jaap van Zweden - Symphonies Of Wind InstrumentsDeze Exton-opnamen zijn het - briljant klinkende - resultaat van een voorbeeldig staaltje Nederlands-Japanse muzikale en fonografische co-produktiviteit. Dit sacd-schijfje – voorzien van een booklet met Japanse en Engelse toelichtingen – zal zonder twijfel talloze Strawinsky-fans in Japan en via de internationale markt, elders de wereld in vervoering brengen. Want zowel het Radio Philharmonisch als de Radio Kamer Philharmonie spelen voelbaar gedreven op het bekende “puntje van de stoelen!”.

Wat mij betreft is deze nu eens niet als suite, maar als integrale balletmuziek in de Hilversumse studio’s van het NOS Muziekcentrum vastgelegde Petruchka in de authentieke versie uit 1911, een absolute `must`. Ik ken geen opnamen met bv de obligate, grote cadenzen voor piano-solo, onverkort gespeeld en vraag mij af, waarom deze bijdrage van RPhO’s vaste pianist, Stephan Kiefer, in het booklet niet is vermeld. Dat geldt trouwens ook voor de perfecte soli van andere musici uit dit Nederlandse top-orkest.

Verder dus de Pulcinella Suite, gebaseerd op o.a. Concerti Harmonici van de Nederlandse diplomaat en amateur-componist Unico Graaf Willem van Wassenaer en niet zoals Strawinsky meende, op werk van Pergolesi. Ook hier spat ‘t commedia dell’art-achtig spel-plezier van de lessenaars: alles is trefzeker, puntig, exact getimed en vervuld met volop burleske Italianità. Wat een contrast met het eigenzinnige, ascetisch mager klinkende Symphonies of Wind Instrruments dat als uitsmijter dient, door de Radio Kamer Philharmonie! Blazers in topvorm, overigens. De klank van deze sacd is even voorbeeldig als de interpretaties. Warm aanbevolen dus.

Aanvullende informatie:

Strawinsky: Petrushka (integraal), Pulcinella suite en Symphonies of Wind Instruments. Ned. Radio Phil. Orkest,
Radio Kamer Philharmonie. Dirigent: Jaap van Zweden.
Sacd. Japans-Ned.co-produktie. Opgenomen in
NOS Muziekcentrum Hilversum, 2008. Duur: 67:10.
Exton cd. OVCL-OO378.


EDITORS' CHOICE